Stadin Derby päättyi HJK:n juhliin – helsinkiläiset nappasivat Veikkausliigan piikkipaikan ennen hurjaa päätöskierrosta

© Kuva: Juha Tamminen

HJK ja HIFK pelasivat torstaina kauden kolmannen Stadin derbyn ja Suomen Cup mukaan lukien peräti viidennen. Syksyisen viimaisessa sadesäässä pelattu kamppailu oli panoksiltaan erittäin merkittävä.

Klubi sai edelliskierroksella paikallisvastustajaltaan pienen lahjan. HIFK haki tasapelin Kuopiosta ja nosti HJK:n tosissaan takaisin mestaruustaisteluun.

Samalla tilanne oli tuloksellisen panoksensa menettäneelle HIFK:lle erittäin herkullinen. Nyt joukkueella oli mahdollisuus paikallispelissä sysätä HJK:n mestaruushaaveet romukoppaan.

Klubi sen sijaan tarvitsi ehdottomasti voiton, jotta päätöskierroksen KuPS-kamppailu mahdollistaisi helsinkiläisten nousun takamatkalta sittenkin Suomen mestaruuteen.

Kummankin joukkueen fanipäädyissä kauden viimeiseen derbyyn lähdettiin varsin voimakkaissa tunnetiloissa. Komeita tifoja seurasi varsinkin HJK:n päädyssä niin suuri soihtujen ja savujen rivistö, että kamppailun alku viivästyi.

Ottelun erotuomari Petri Viljanen myös keskeytti ottelun kertaalleen, kun soihdut syttyivät molemmissa päädyissä pian uudelleen ja haittasi näkyvyyttä kentällä.

Keskiviikon hurja paikallistaistelu päättyi lopulta HJK:n 1-0-voittoon.

Avausjaksoa hallitsi hienokseltaan HJK. Aivan ensimmäisillä hetkillä, alle minuutin pelin jälkeen Roope Riski pääsi yrittämään tuhannen taalan paikalta. HIFK-vahti Markus Uusitalo torjui tilanteen kuitenkin upeasti.

HIFK ei päässyt kovin useasti vierailemaan Klubin päädyssä, mutta loi muutaman potentiaalisen maalitilanteen. Oikeastaan jokainen tuli oikean laidan Macario Hing-Gloverin juoksujen kautta.

HJK peluutti Valtteri Morenia häntä vastaan, mikä oli pienoinen yllätys. Moren on keskuspuolustaja, joka on tuuraillut ajoittain oikeana pakkina. Toni Koskelan päätös sijoittaa Moren vasemmalle pelikiellossa olleen Luis Murillon tilalle oli aikamoinen jokerikortti.

Moren hävisi juoksuvauhdissa avausjaksolla todella pahasti huippunopealle yhdysvaltalaiselle. Hing-Glover pääsi jatkuvasti tekemään juoksuja kokeneen suomalaispuolustajan selustaan.

Avausnelivitonen päättyi maalittomana. HJK oli vähän varovainen, koska panokset olivat hurjat. Silti HJK oli selvästi lähempänä maalintekoa. HIFK selvisi uhrautuvalla ja tiiviillä puolustuspelillä sekä osin myös onnella avausjaksosta ilman takaiskuja.

Toiselle jaksolle HIFK tuli selvästi vapautuneempana kuin mestaruustaisteluaan hermoillut HJK. Punaiset hyökkäsivät rohkeasti ja puolustivat aggressiivisemmin pallottomana kuin avausnelivitosella.

HJK pyrki keskittämään varsin ahkerasti edelleen, mikä ei toiminut edellisessäkään derbyssä. Muodon sisälle Klubilla oli vaikeuksia päästä myös toisen puoliajan alkuhetkillä.

HIFK lähestyi peliä selvästi suoraviivaisemmalla näkökulmalla. Se lähetti korkeita palloja parhaimmillaan jo puolustuslinjastaan HJK-puolustuslinjan sekaan tai selustaan. Pääasiallisena kohteena oli edellisessä paikallispelissä kahdesti osunut Kei Kamara, joka on mainio pääpelaaja.

Kamppailu keskeytyi hetkeksi noin 65 minuutin kohdalla. HJK:n kulmapotkussa Miro Tenho ja Keaton Isaksson löivät päänsä yhteen. Molempien päähän tuli avohaava ja kumpikin siirtyi vaihtopenkille.

Tilalle juoksivat Matti Peltola HJK:lta ja Juanan Entrena HIFK:lta.

HJK alkoi nostaa pelinsä tempoa ja riskitasoa, kun kamppailua oli 70 minuuttia jäljellä. HIFK alkoi vetäytymään enemmän kuoreensa. Klubi tuli toistuvasti Filip Valenčičin kautta keskeltä kohden IFK-maalia. Slovenialaisen ratkaisut jäivät kuitenkin jatkuvasti puolittaisiksi.

Valenčič siirtyikin penkille pian ja tilalle juoksi Atomu Tanaka. Myös Riku Riskin derby päättyi ja hänen paikkansa otti Santeri Hostikka.

Pelin kuva oli selvä. HIFK yritti selviytyä ja kytätä vastaiskuja ja HJK nosti jatkuvasti riskitasoaan.

Se lopulta nousi nimensä mukaisesti tarvittavalle tasolle. Roope Riski räjäytti Bolt Arenan täyteen juhlahumuun ajassa 77 minuuttia. HJK sai murrettua IFK:n puolustuslinjan keskeltä ja Riski täräytti pallon voimalla oikeaan kulmaan.

HJK alkoi maalinsa jälkeen kierrättämään taas vähän rauhallisemmin palloa. HIFK pyrki nostamaan aggressiivisuuttaan, mutta se oli niin pitkään ottanut jo vastaan, että sillä tuntui olevan vaikeuksia muuttaa pelisuunnitelmaansa lennosta.

Hermoilu alkoi palailemaan jälleen HJK:n peliin, kun loppu lähestyi. Pallot alkoivat polttelemaan ja virheitä tuli paljon herkemmin kuin aiemmin kamppailussa. Panokset näkyivät kokeneempienkin pelaajien ratkaisuissa.

HIFK oli kuitenkin läpi ottelun aika mielikuvitukseton hyökkäyssuuntaan. Moshtagh Yaghoubin puuttuminen näkyi punaisten pelissä ehkä vielä odotettuakin enemmän. Yhtä loppuhetkien maalineduspuskua lukuunottamatta HIFK ei oikeastaan koko pelissä luonut yhtään vaarallista tilannetta.

HJK oli aloitteellisempi ja parempi keskiviikkona ja ansaitsi voittonsa. Samalla se nousi Veikkausliigan kärkeen. SJK ja KuPS jakoivat pisteet Seinäjoella, joten Kuopiossa nähdään todella hurja päätös Veikkausliigan kaudelle 2021.

Lopputulos: HJK – HIFK 1-0