Kun Suomi menestyi Nations Leaguessa ja raivasi tiensä karsinnoista EM-kisoihin, yksi mies oli lähes poikkeuksetta avauksessa kunnossa ollessaan. Joona Toivio muodosti Paulus Arajuuren kanssa Suomen puolustuksen kulmakiven. Syksy on tuonut Toiviolle, 33, uudenlaisen roolin Huuhkajissa.

Vielä EM-kisoissa kaikki näytti olevan kuin ennenkin. Ruotsalaista Häckeniä edustava Toivio ja Arajuuri olivat Huuhkajien kolmen topparin linjassa kaikissa peleissä avauksessa. Kolmantena lenkkinä topparilinjassa nähtiin vasenjalkainen Daniel O’Shaughnessy.

Kun Suomi pelasi EM-karsinnoissa pääosin 4-4-2-muodossa, topparipari Toivio-Arajuuri oli lähes poikkeuksetta Suomen avauksessa. EM-karsinnoissa Toivio pelasi Suomen pelaajista neljänneksi eniten, yhteensä 869 minuuttia. Toiviota enemmän minuutteja keräsivät vain Robin Lod, Teemu Pukki ja Glen Kamara.

Vielä ennen EM-kisoja Toivio oli myös MM-karsinnoissa avauksen pelaaja, mutta syksyllä HJK:hon ensi kaudeksi siirtyvä toppari on löytänyt itsensä vaihtopenkiltä. Molemmat Kazakstan-ottelut ja vieraspeli Ranskaa vastaan Toivio seurasi vaihdosta. Kotitappiossa Ukrainalle Toivio pelasi täydet minuutit.

– Totta kai pelaajana haluaa pelata jokaisen pelin. On se ollut tietysti pettymys, kun en ole ollut avauksessa, Toivio vastasi rehellisesti SuomiFutis-sivuston esittämään kysymykseen maanantain etälehdistötilaisuudessa.

Toivio korosti, että hänellä ja koko joukkueella on kova luotto päävalmentaja Markku Kanervaan, joka tekee päätökset peluutuksesta. Toivio myös vahvisti, että on ollut täydessä kunnossa maajoukkueen mukana, vaikka peliaikaa ei ole vanhaan malliin tullutkaan.

Yksi seikka Kanervan peluutuksessa on ollut mielenkiintoista. Kun Toivio on istunut enemmän vaihtopenkillä, entinen topparipari Paulus Arajuuri on pelannut Kazakstan-peliä lukuun ottamatta täydet minuutit kaikissa MM-karsintaotteluissa. Arajuuri on itse asiassa pelannut Teemu Pukin jälkeen eniten Suomen pelaajista MM-karsinnoissa yhdessä Glen Kamaran kanssa.

Robert Ivanov nousi Kazakstania vastaan avaukseen yhdessä Leo Väisäsen kanssa. Ivanov-Väisänen-topparipari selviytyi urakastaan erinomaisesti, vaikkakin Kazakstan oli heikko hyökkäyssuuntaan.

Robert Ivanov kilpailee samasta roolista Joona Toivion kanssa. Kuva: Juha Tamminen.

Suomi oli myös selkeästi hyökkäävämpi Kazakstania vastaan 4-4-2-muodossa. Molemmat topparit olivat pallollisesti varmoja valintoja, kun Huuhkajat vei pallonhallinnan peräti 60-prosenttisesti.

Toivio ja Ivanov ovat molemmat erinomaisia toppareita pallon kanssa. He pystyvät ohittamaan ensimmäisen linjan pallon kanssa, minkä lisäksi syöttövalikoima on laaja. Siksi he myös kilpailevat lähtökohtaisesti samasta roolista Huuhkajien alakerrassa.

Vaakakuppi saattaa hiljalleen kääntyä 27-vuotiaan Ivanovin puolelle. Kaksikko ei kuitenkaan koe kilpailevansa Huuhkajissa verisesti peliajasta toisiaan vastaan.

– En ole tässä joukkueessa tuntenut ketään kilpailijaksi. Meillä on niin hyvä joukkuehenki, ja olemme kaikki hyviä kavereita keskenään. Totta kai kilpailutilanne on olemassa, mutta en koe sitä sellaisena. Kaikki tekevät koko ajan parhaansa ja on aina valmiina pelaamaan, Toivio totesi.

Pitkään Huuhkajien avainpelaajiin kuulunut Toivio on tehnyt ison vaikutuksen Ivanoviin, joka on vasta hiljattain murtautunut A-maajoukkueeseen.

– Joona on ollut aina mukana, kun olen itse ollut mukana. Olen pyrkinyt näiltä vanhemmilta herrasmiehiltä ottamaan vinkkejä siitä, miten he pelaavat, treenaavat ja käyttäyvyvät. Joona on varsinkin ollut minulle täällä maajoukkueessa ikään kuin sellainen isoveli, jolta olen pyrkinyt ottamaan mallia.

– En näe kilpailutilannetta mitenkään negatiivisena. Enemmänkin positiivisena ja sellaisena, että sparraame toisiamme, Ivanov totesi.

Suomi pelaa marraskuussa kaksi viimeistä MM-karsintaotteluaan. Lauantaina Huuhkajat kohtaa vieraissa Bosnia ja Hertsegovinan kello 16 Suomen aikaa. Ensi viikon tiistaina hallitseva maailmanmestari Ranska saapuu Olympiastadionille karsintojen päätösottelussa. Ranska-peli käynnistyy kello 21.45. Ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplaysta ja ilmaiseksi Neloselta.