Huuhkajat haki lauantaina Zenicasta riemukkaan 3-1-voiton Bosnia ja Hertsegovinasta, ja säilytti mahdollisuutensa MM-kisojen jatkokarsintaan. Joukkue lensi vielä samana iltana Helsinkiin.

Pelaajistosta median eteen astuivat sunnuntain lehdistötilaisuudessa maalivahti Lukas Hradecky sekä hienon ottelun eilen pelannut Rasmus Schüller. Ei välttämättä erityisen hyvin levänneenä, sillä Schüller kertoi nukkuneensa viime yönä noin neljä ja puoli tuntia.

Huuhkajien lähtöasetelmia tiistain kotipeliin Ranskaa vastaan saneli merkittävästi se, että Ranska rökitti lauantain myöhäisottelussaan Kazakstania maalein 8-0 ja varmisti paikkansa MM-kisoissa. Se merkitsee samalla sitä, että Ranskalla ei Suomea vastaan panosta ole. Joukkueen suoritustasosta murskavoitto oli kuitenkin vakuuttava näyte.

– Hyvä, että Kylian Mbappé teki neljä maalia Kazakstania eikä meitä vastaan, jospa poika hiljentyisi vähän. Heti, kun laskeuduttiin Suomeen, niin ensimmäisenä katsottiin sen pelin tulos. 8-0 oli aika tyly vastaus meidän vierasvoitolle. Ranska hoiti oman tehtävänsä ja nyt on meidän vuoro hoitaa tiistaina omamme, Lukas Hradecky totesi tulevasta vastustajasta.

Voi olla, että kisapaikkansa varmistanut Ranska ei Suomea vastaan parhaalla kokoonpanollaan lähde, mutta Suomen pelaajat tietävät vastustajan tason laajaksi.

– Jos ne vähemmän pelaajat tulevat täydellä motivaatiolla, niin en tiedä, kumpi on parempi vaihtoehto. Omalla urallani olen jo tarpeeksi pelannut noita isompia pelaajia vastaan, joten ei olisi pahitteeksi, etteivät he pelaisi nyt, Hradecky heitti.

Joukkueen isänpäiväsuunnitelmat ovat olleet melko rauhalliset. Pelaajille tarjoutui sunnuntaina ikkuna tavata ulkotiloissa perhettään, jos sellainen oli heille mahdollista, ja illalla joukkue menee isänpäiväsaunaan.

”Koko matsin ajan rauhallinen fiilis”

Vaikka Suomi pelasi Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan pitkään alivoimalla, ei Hradeckylle kertynyt kovin paljon vaikeita palloja torjuttavaksi. Maalivahdin mielestä joukkueen topparikolmikko Robert Ivanov, Daniel O’Shaughnessy ja Leo Väisänen onnistuikin erinomaisesti.

– Kommunikointi toimi oikein mainiosti. Bosnialla ei ollut mitään tuhannen taalan paikkoja kummallakaan puoliajalla. Me pystyttiin blokkaamaan ultimaattisesti pahat maalipaikat ja Bosnia laittoi vain keskityksiä. Siinä oli meidän vahvuus. Mulla oli koko matsin ajan tosi rauhallinen fiilis, Hradecky kertasi.

– Tehdyt maalitkin tuli niin oikeisiin kohtiin kuin olla ja voi. Uskomaton moraali joukkueelta tehdä kaksi maalia vajaalla. Haluan nostaa Teemunkin (Pukki) esiin, vaikka hän mokasikin pilkun. Hän teki hienolla työmoraalilla töitä. Ylpeänä sain kapteeni olla.

Ranskaa vastaan Suomen tilanne tulee riippumaan paljon myös siitä, miten Bosnia ja Hertsegovinan ja Ukrainan välinen ottelu etenee. Voitto riittäisi Suomelle varmasti jatkokarsintapaikkaan, mutta playoff-tiketti voi irrota myös tasapelillä tai jopa tappiolla, jollei Ukraina voita omaa otteluaan. Huuhkajien valmennusjohto seuraakin toisen ottelun kehitystä varmuudella myös.

– En tiedä, kuka seuraa nappi korvassa, mitä tapahtuu Zenicassa samanaikaisesti. Tämä on uusi tilanne, mutta tilanne, jota me ollaan toivottu. Meillä on kaikki omissa käsissä. Jo se on sellainen lohtu, johon me halusimmekin päästä. Ei tämä joukkue tule pelkoa osoittamaan, Hradecky lupasi.

– Ei me silti pelkästään puolustamaan lähde. Se ei toiminut Lyonissa eikä tule toimimaan Helsingissäkin. Sitä me tullaan muokkaamaan tuohon matsiin.

– Onko se niin, että voitto tai suurimaalinen tasapeli on meille hyvät tulokset? Toki jos Ukraina ei voita, niin se riittää meille. Sehän on upea lähtökohta meille tähän peliin, Rasmus Schüller komppasi.

Pelaajat painottivat, että keskittymisen on pysyttävä omassa pelissä.

– Lähtökohta on kuitenkin, että voitto Ranskasta on meille paras tulos. Ei me kentällä hirveästi mietitä, mitä toisessa pelissä tapahtuu. Tilanne on kuitenkin omissa käsissämme, Schüller sanoi.

Maajoukkueen tiedottaja Timo Walden tähdensi tässä kohdassa, että valmennus sopii etukäteen, millä tavalla tietoa toisen pelin tapahtumista kerrotaan. Vaihtopenkillä ei ole aikaa kännykkää selailla. Vielä ei ole siitä keskusteltu, miten pelaajia Zenican tapahtumista tiedotetaan.

Bosnia-voitosta aimo annos itseluottamusta

Rasmus Schüller korosti, että avaintekijä Ranskaa vastaan on yrittää pitää heidät poissa maalintekopaikoilta, sillä ensimmäisessä kohtaamisessa Lyonissa Les Bleus hyödynsi todella taidokkaasti pieniä tiloja linjojen välissä.

– Meidän on pystyttävä pallolliseen peliin ja vietävä peli heidän kenttäpuoliskolleen. Jos paine on liian pitkään omassa päädyssä, kostautuu se jossain vaiheessa päästettynä maalina. Ranska on joka osa-alueella maailmanluokan joukkue, mutta kyllä heitäkin voi haavoittaa, Schüller muotoili.

– Ranska antoi meidänkin pitää palloa Lyonissa. Kun tehdään vähemmän pallonmenetyksiä, niin he saavat myös vähemmän maalipaikkoja. Varmasti kyseeseen tulee sisu ja taistelutahto, ja väkisinkin minun pitää varmaan itsekin muutama koppi ottaa, Hradecky täydensi.

Hyvällä fiiliksellä ja itseluottamuksella joukkue varmasti Ranskaa vastaan pääsee, sillä hieno voitto Bosnia-Hertsegovinassa antoi varmasti Huuhkajille uskoa.

– Joku ajatus sanoi oman pään sisällä, että j-lauta tämä peli me hoidetaan. Jos ei tämä tilanne motivoi, niin me ollaan ihan väärässä paikassa. Meillä oli taas sauma tehdä historiaa.

– Pelin jälkeen käytiin kiittämässä faneja ja pukukopissa alkoi heti Suomi-iskelmä laulaa. Ei ollut yhtä kovaäänistä mankkaa kuin bosnialaisilla, mutta toivottavasti edes joku järjestyksenvalvoja kuuli meidän tunnelmat. Oli se pelaajienkin mielestä yksi kovimmista karsintavoitoista pitkään aikaan, Hradecky vakuutti.

Täysi tupa ja kylmä ilta

Uskoa Suomi voi Rasmus Schüllerin mukaan saada myös vuodentakaisesta harjoitusottelusta, josa Suomi kaatoi Ranskan vieraissa.

– Eri peli on tulossa, koska silloin kyseessä oli harjoituspeli. Antaa se voitto silti meille uskoa, sillä me tiedämme, että olemme tehneet sen ennenkin. Tilanteemme on niin ainutlaatuinen ja inspiroiva, että meillä on loistava mahdollisuus tehdä historiaa. Lähdemme hyvällä itseluottamuksella tiistain peliin, Schüller sanoi.

Tiedottaja Timo Walden vahvisti, että stadion on käytännössä loppuunmyyty, eli trilleriä saapuu seuraamaan noin 33 000 katsojaa. Katsomossa tunnelma voi olla lämmin, vaikka ilta onkin ennusteiden mukaan viileä ja sateinen. Sekin voi sataa Suomen laariin.

[readmore from=Huuhkajat]

Lukas Hradeckyn mielestä paineettomana on joskus vähän helpompaakin pelata, joten Ranskan suhtautumisessa otteluun on puolensa ja puolensa.

– Voi olla, että 50-50-tilanteisiin he eivät aivan täysillä mene. Kaksinkamppailuvoitoissa tilanne voi kääntyä meidän eduksi. Voi olla, että joku vetää jalan pois, kun ei halua loukkaantua, Hradecky aprikoi.

– Kyllä siellä tarpeeksi kylmä tulee meillekin. Jos nyt lumisateelta säästyttäisiin, sitä ei kaipaa kukaan.