Valioliiga on Euroopan huippusarjoista se, johon koronapandemian tuorein aalto on iskenyt vuoden 2021 lopussa pahimmin. Valioliigassa on jouduttu tekemään jo pitkälti toistakymmentä ottelusiirtoa koronatartuntojen takia, ja Ison-Britannian koronaluvut ovat muutenkin olleet viime aikoina ennätykselliset pandemian alusta lähtien.

Valioliigan huippuseurojen Chelsean ja Tottenhamin valmentajat Thomas Tuchel ja Antonio Conte ovat esittäneet huolensa sarjaorganisaation suhtautumisesta yhä pahenevaan koronatilanteeseen, pelaajien jaksamisesta sekä siitä, miten ottelukalenteri uhkaa täyttyä, kun siirretyille otteluille etsitään uusia ajankohtia.

– Se ei ole reilua. Meillä on ollut raskaita päiviä ja pelaajiamme vuoteen omina, ja kohtaamme joukkueita, joiden pelejä on peruttu ja jotka ovat valmistautuneet otteluihin viikon ajan, Tuchel sanoi sunnuntaisen voitokkaan Aston Villa -pelin jälkeen viitaten Villan 12 päivän taukoon ennen peliä.

– Kalenteri on mikä on, mutta tämä ei voi olla oikea tapa.

Chelsea pelasi sunnuntaina joulukuun kahdeksannen ottelunsa, kun Aston Villalle peli oli vasta viides. Chelsean seuraava peli on jo keskiviikkona, kun Aston Villa pelaa seuraavan kerran vasta sunnuntaina. Chelsealta ovat olleet koronatartunnan takia sivussa Kai Havertz, Timo Werner sekä Villaa vastaan kentälle pelanneet Callum Hudson-Odoi ja Romelu Lukaku.

– Meidät pannaan pelaamaan, vaikka meilläkin on covidin saaneita pelaajia. Meillä on uusia loukkaantumisiakin, mutta kohtalomme on toimistoväen käsissä, eivätkä he tiedä, millaista tämä on, Tuchel jatkui.

– Me kamppailemme ja vaadimme pelaajiltamme paljon. Kunnioitan suunnattomasti sitä, mitä pelaajat tekevät. Teemme pakkovaihtoja loukkaantumisten takia, emmekä tee enää taktisia vaihtoja.

– Olen ylpeä ja vaikuttunut heidän suorituksistaan, mutta samalla myös huolestunut. Voi olla, että teemme virheen, kun sallimme joidenkin pelaavan sen jälkeen, kun he ovat sairastuneet koronavirukseen ja treenanneet vain kerran tai kaksi. Pelasimme, koska Valioliiga määräsi meidät pelaamaan.

Antonio Conte arvosteli Valioliigan päättäjiä jo jouluaattona. Heidän mukaansa sarjajohto ei kuunnellut valmentajien ja joukkueen kapteenien huolestuneita äänenpainoja, kun nämä tapasivat sarjan edustajia viime torstaina. Conten mukaan sarjan päättäjät eivät ota vakavaa pandemiatilannetta tosissaan.

– On kuin olisimme puhuneet seinälle, Conte sanoi lehdistötilaisuudessa ennen sunnuntain ottelua Crystal Palacea vastaan.

– Me valmentajat halusimme puhua, mutta luulen, että kaikesta oli päätetty jo etukäteen. Kohtasimme muurin, ja siksi en halua puhua aiheesta syvemmin.

[readmore from=Koronavirus]

Conte ilmaisi myös huolestuneensa kasvavasta loukkaantumisriskistä. Valioliigassa pelattiin tapaninpäivänä kuusi ottelua (kolme peruttiin) ja myös tiistain ohjelmassa on tällä hetkellä neljä peliä – ellei uusia peruutuksia tule. Crystal Palace, Norwich, Southampton, Tottenham, West Ham ja Leicester pelaavat kaksi peliä kolmen päivän sisällä. Conte pitää selvänä, että loukkaantumisriski kasvaa.

– Joukkueille ei ole helppoa pelata vain yhden välipäivän jälkeen. Tilanne täytyy hoitaa hyvin, koska on olemassa riski, että pelaajia menettää loukkaantumisten takia. Meidän täytyy olla varovaisia.

Päivitys juttuun 27.12. kello 21.42. Valioliiga tiedotti maanantaina, että viime viikon aikana tehdyissä testeissä todettiin kaikkiaan 103 koronatartuntaa valioliigaseurojen pelaajilla ja taustahenkilöillä. Testejä tehtiin yhteensä 15 186. Positiivisten testitulosten määrä ylittää suvereenisti kauden aiemmat luvut. Aiempi ennätys oli edellisviikon 42 tartuntaa.

Lähde: AS