Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on määrännyt Venäjälle rangaistuksia ”tuomitakseen jälleen kerran Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan”.

Venäjä aloitti varhain torstaina täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

[readmore from=Ukrainan-kriisi]

– Väkivalta ei ole koskaan ratkaisu, ja FIFA ilmaisee syvän solidaarisuutensa kaikille Ukrainan tapahtumista kärsiville ihmisille, kommentoi FIFA tiedotteessaan.

– FIFA kehottaa jälleen kerran palauttamaan rauhan pikaisesti ja aloittamaan rakentavan vuoropuhelun välittömästi. FIFA on edelleen tiiviissä yhteydessä Ukrainan jalkapalloliittoon ja Ukrainan jalkapalloyhteisön jäseniin, jotka ovat pyytäneet tukea maasta poistumiseen niin kauan kuin nykyinen konflikti jatkuu.

FIFA linjasi sunnuntaina julkaisemassaan tiedotteessaan, että Venäjä ei saa pelata kansainvälisiä otteluita kotikentällään, vaan sen kotiottelut viedään puolueettomalle maaperälle, ja ne pelataan ilman katsojia.

Venäjä ei myöskään saa pelata omalla nimellään, vaan se tunnetaan jatkossa nimellä Football Union of Russia (RFU). Venäjän lippua tai kansallislaulua ei myöskään käytetä otteluissa.

Kaikki yllä mainitut rangaistukset ovat voimassa, kunnes toisin ilmoitetaan. FIFA lisäsi myös, että muutkin toimenpiteet ja rangaistukset, kuten Venäjän sulkeminen kilpailujen ulkopuolelle, ovat yhä mahdollisia, ”jos tilanne ei parane nopeasti”.

Venäjän on määrä pelata ensi kuussa MM-jatkokarsinnoissa, mutta kaikki sen vastustajat – Puola, Ruotsi ja Tšekki – ovat ilmoittaneet, että niillä ei ole aikomustakaan pelata Venäjää vastaan. Sunnuntaina myös Englannin jalkapalloliitto ilmoitti, että yksikään sen joukkueista missään ikäluokassa ei kohtaa toistaiseksi Venäjää.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Venäjän piti isännöidä Puolaa Moskovassa 24. maaliskuuta, ja ottelun voittaja pääsisi pelaamaan Tšekkiä tai Ruotsia vastaan paikasta MM-lopputurnauksessa.

FIFA kertoo olleensa yhteydessä Puolan, Ruotsin ja Tšekin jalkapalloliittoihin, ja osapuolet jatkavat keskustelua löytääkseen ”asianmukaiset ja hyväksyttävät” ratkaisut.

Voit katsoa alla Viaplayn videosta Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mietteet Ukrainan kriisistä.