Huuhkajien nykyisen avauskokoonpanon toppari Robert Ivanov on seurannut melkoisen tunnesekamelskan tapahtumia Ukrainassa ja edesmenneen isänsä synnyinmaassa Venäjällä. Ivanov puhui tuntemuksistaan MTV:lle (MTV:n juttu löytyy täältä).

Ivanov pelaa ammatikseen puolalaisessa Warta Poznanissa. Kun hän saatteli naisystävänsä Varsovan juna-asemalle kotimatkalle kohti Helsinkiä, näki Ivanov omakohtaisesti Ukrainan sodan suoran vaikutuksen. Ukrainasta on paennut reilusti yli kaksi miljoonaa ihmistä, ja heistä suurin osa nimenomaan Puolaan ja Puolasta mahdollisesti eteenpäin.

– Siellä oli aivan älytön määrä naisia ja lapsia odottamassa Berliinin-junaa. Se oli isoin konkreettinen asia sodasta, jonka olen nähnyt täällä. Iski tosi syvälle, kun näin, miten paljon heitä oli, enemmän tai vähemmän omaisuus mukana menossa Berliiniin. Käsitykseni ei riitä, miten he kaikki edes mahtuivat sinne junaan, Ivanov sanoi MTV Urheilulle.

27-vuotias Ivanov on syntynyt ja kasvanut Helsingissä. Hänen äitinsä on inkerinsuomalainen, jonka suku on hajaantunut eri puolille asumaan. Sukua asuu myös Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa, joka sijaitsee lähellä Venäjän rajaa. Venäjän armeija on pommittanut Harkovaa ankarasti ja kylvänyt kaupunkiin järkyttäviä tuhoja.

– Äitini setä asuu siellä perheineen. Olemme broidin ja perheemme kanssa miettineet, miten voisimme tukea heitä. Jos he haluaisivat tulla pois sieltä, me totta kai ottaisimme heidät meidän luoksemme asumaan Helsinkiin niin pitkäksi aikaa kuin on tarpeen, Ivanov sanoi.

– He ovat sanoneet, että heillä on kellari, minne he voivat mennä suojaan. Jotenkin se tuntuu hurjalta. Mentaliteetti on sellainen, että eivät he halua lähteä. He ovat eläneet siinä jännitystilassa niin monta vuotta jo, että he ovat tottuneet siihen tavallaan.

Ivanovin on ollut mahdotonta ymmärtää Venäjää diktatuurisesti hallitsevan Vladimir Putinin sotatoimia. Hänen ystävänsä ovat tunteneet asiasta häpeää, vaikkei heillä ole mitään tekemistä Kremlin päätösten kanssa.

– Olen puhunut myös kavereideni kanssa, niiden, jotka ovat kasvaneet enemmän tai vähemmän venäläisessä kulttuurissa ja venäjänkielisissä kodeissa Suomessa. Heitä hävettää se tilanne.

Pitkänhuiskea puolustaja on huolissaan myös Suomessa asuviin venäläisiin ja venäjänkielisiin kohdistuvasta rasismista, syrjinnästä ja russofobiasta.

[readmore from=Ukrainan-sota]

– Yritän painottaa suomalaisille, että sota ei ole Suomessa asuvien venäläisten vika, eikä se ole myöskään tavallisten venäläisten vika Venäjällä, Ivanov totesi.

– Sitä on tapahtunut koko minun elämäni. Sain kuulla r*ssittelyä myös Veikkausliigan katsomoista ja pystyn elämään sen kanssa. Minä kestän sen kyllä, mutta lapsille se on musertavaa. Se trauma, mikä heille tulee… Sitä ei saisi tapahtua. Kaikki lähtee siitä, että aikuiset ihmiset kotona kertovat, että sellainen ei ole hyväksyttävää.

– Ei sitä tiedä, puhuuko ukrainalaiselle vai venäläiselle, kun käskee painumaan sitä v*****n. Pitää muistaa, että Ukrainassa puhutaan paljon venäjää, Ivanov muistutti.