Jalkapallon MM-karsinnat ovat enää kymmentä ottelua vaille valmiit. 32 MM-kisamaasta virallisesti on selvillä 27, mutta käytännössä USA:n ja Meksikon kisapaikat ovat myös 99,5-prosenttisen varmoja. Costa Rica voisi nousta USA:n ohi ensi yönä pelattavalla päätöskierroksella, mikäli se voittaisi keskinäisen ottelun kuudella maalilla. Meksikon ohittamiseen voisi riittää pienempikin voitto, jos Meksiko häviäisi kotonaan El Salvadorille. Meksikon maaliero on tällä hetkellä neljä maalia Costa Ricaa parempi.

MM-kisojen alkulohkot arvotaan perjantaina 1.4. kello 19. Kisojen ainoa ensikertalainen on luultavasti isäntämaa Qatar, jollei sitten piskuinen Salomonsaaret veny suuryllätykseen ja raivaa tietään MM-kisoihin.

Kaikissa tähän saakka pelatuissa MM-kisoissa on nähty vähintään yksi debytantti, mutta nyt tuo jäi siis Qatarin varaan. Todennäköisyys sille, että vuoden 2026 MM-kisoissa nähdään jälleen useampia debytantteja nousee, sillä MM-kisoja laajennetaan tuolloin 48 maan kisoiksi.

Alkulohkoarvonnan korijako on jo lähestulkoon varmistunut. Avoinna on lähinnä se, onko kolmoskorissa Kanada vai Tunisia. Kanada ottaa paikan kolmoskorista, jos se voittaa ensi yönä Panaman. Muussa tapauksessa paikka menee Tunisialle. Meksiko ja USA ovat kakkoskorissa, mikäli ottavat suoran kisapaikan. Saksa lienee kakkoskorin pelätyin maa ja sikäli potentiaalinen kisojen kuolemanlohkon muodostajaksi.

Koska arvonta järjestetään koronapandemiasta johtuvista syistä ja ottelusiirroista ennen viimeisten kisapaikkojen ratkeamista, sijoitetaan playoffeissa pelaavat maat automaattisesti neloskoriin.

Arvontojen ykköskori on siis jo täysin varma, ja kakkoskorikin, jos Meksikon ja USA:n kisapaikat lasketaan jo varmoiksi. Tältä korijako näyttää:

Kori 1: Qatar, Brasilia, Belgia, Ranska, Argentiina, Englanti, Espanja, Portugali
Kori 2: Hollanti, Tanska, Meksiko, Saksa, USA, Sveitsi, Uruguay, Kroatia
Kori 3: Senegal, Iran, Japani, Marokko, Serbia, Puola, Etelä-Korea, Kanada/Tunisia
Kori 4: Tunisia/Kanada, Kamerun, Ecuador, Saudi-Arabia, Ghana, Wales/Skotlanti/Ukraina, Peru/Australia/Yhdistyneet Arabiemiraatit, Costa Rica/Uusi-Seelanti/Salomonsaaret

Eurooppaa lukuun ottamatta mistään muusta maasta ei voida arpoa kahta maata samaan alkulohkoon. Jokaisessa lohkossa pitää olla ainakin yksi Euroopan maa, mutta yli kahta eurooppalaista ei mihinkään lohkoon arvota.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

We Global Football

@We_Global
AS IT STANDS Pots and FIFA Rankings through some wild CAF action. 27 teams are in, with 2 more CONCACAF teams clinching tomorrow night.

Mexico 🇲🇽, USA 🇺🇸, Senegal 🇸🇳, Tunisia 🇹🇳, and Canada 🇨🇦 will know what pot they're in (assuming USA and Mexico qualify) after tomorrow night.

Uuden-Seelannin ja Salomonsaarten välinen Oseanian MM-karsintojen finaali pelataan jo keskiviikkona, Suomen aikaa kello 20. Ottelun voittaja pelaa siis MM-kisapaikasta luultavimmin Costa Ricaa vastaan. Pohjois- ja Keski-Amerikan alueen karsintojen päätöskierros pelataan ensi yönä Suomen aikaa kello 4.05 alkaen.

MM-karsintojen loput viisi ottelua pelataan seuraavalla aikataululla:

Kesäkuu 2022: Välierä Skotlanti-Ukraina ja finaali Walesia vastaan Walesin kotikentällä (ottelupäivämäärät tarkentuvat myöhemmin)

7.6. Yhdistyneet Arabiemiraatit-Australia (pelataan Qatarissa)
13./14.6. Costa Rica-Oseanian MM-karsinnan voittaja (pelataan Qatarissa)
13./14.6. Peru-Aasian MM-karsinnan viides (pelataan Qatarissa)

Qatarin MM-kisoja on arvosteltu vuosien saatossa laajasti muun muassa ihmisoikeusrikkomusten ja kisojen infrastruktuurin rakentajien erittäin ankarien, orjuutta muistuttavien työolojen vuoksi.