Ranskan entinen tähtihyökkääjä Thierry Henry on antanut L’Équipelle haastattelun, jossa hän puhui muun muassa mielenterveysongelmista huippujalkapalloilussa. Aihetta inspiroi se, kuinka PSG:n tähtipelaaja Neymar avautui äskettäin hyvinvoinnistaan sekä kohtaamistaan paineista.

– Hän ehkä pelaa nyt vähemmän hyvin, mutta siihen on syynsä. Neymar on puhunut useissa viimeaikaisissa haastatteluissaan hyvinvoinnistaan ja paineistaan. Ensimmäinen kysymykseni on, voiko hän hyvin?

– Kyse ei ole siitä, viekö hän palloja vielä längistä, kikkaileeko tai kiihdyttääkö vauhtiaan. Hän puhuu, mutta kuuntelemmeko häntä? Hän pyytää ”apua”. Hänenkin päässään menee asioita kuten kenen tahansa muunkin ihmisen, Henry puntaroi.

Ranskalaiselta kysyttiin, voisivatko myös Lionel Messin vaisua kautta selittää vaikeudet henkisellä puolella.

– Sitä pitäisi kysyä häneltä, sillä en voi puhua hänen puolestaan. Mutta kun puhumme Messistä tai Neymarista, poikkeuksellisista pelaajista, unohdamme usein sen aspektin.

– Kun Lionel itki lähtiessään Barcelonasta, se ei kuulunut suunnitelmaan. Kun ajattelet, ettet lähde jostain paikasta koskaan, ja sitten yhtäkkiä lähdetkin, voi se olla tunteellinen järkytys.

– Ihmiset sanovat, että Messi kyllä pärjää, ja hänellä on kaikki tarvitsemansa Pariisissa, mutta ei se ole niin yksinkertaista. Kun lähdin Arsenalista Barcelonaan, tarvitsin vuoden sopeutuakseni. Muutin sinne loukkaantuneena, kävin samaan aikaan läpi avioeroa ja minun piti oppia uusi pelitapa. Se kaikki vaikuttaa henkiseen puoleen.

Urheilijoiden elämästä ulospäin näkyy vain parin tunnin mittainen suoritus viikon ottelussa, mutta kaikki taustalla tapahtuva vaikuttaa pelaamiseen myös. Yksityiselämän asioista ei ymmärrettävästi puhuta, mutta henkisesti moni voi olla kovemmilla kuin arvataankaan. Henrynkin mielestä masennus ja henkinen alakulo ovat jalkapalloilussa yhä tabu.

– En tiedä, miten ihmiset reagoisivat, jos jalkapalloilija kertoisi ottelun lopussa, ettei hän voinut henkisesti hyvin. Minun aikanani se oli paljon vaikeampaa ja täysi tabu. Jopa joukkueen sisällä.

– Kun kysyttiin, ”mitä kuuluu”, vastasin aina ”hyvin”, vaikkei kaikki olisikaan mennyt hyvin. Vastasin myöntävästi siihen, olinko nukkunut hyvin, vaikkei se olisi ollut totta. Valehtelin myös kivuistani.

[readmore from=Henry-Thierry]

– Nyt pelaajat voivat avautua enemmän. Jos kuitenkin sanoo, että ”voin henkisesti pahoin”, voi se kostautua vieraspeleissä. Mitä toisen joukkueen fanit laulaisivat, kun heität rajaheittoa tai saavut stadionille? ”Tuo kaveri pelkäsi viime viikolla”. Ei ole helppoa avata jokaista ovea ja antaa ihmisten lukea, kuka oikeasti olet, Henry selitti.

Erityisesti Arsenalissa loistaneen Henryn mielestä myös itkeminen oli hänen aikanaan täysin poissuljettua.

– Itkeminen oli mahdotonta. Heikkouttaan ei saanut näyttää. Ajattelin vain: ”Thierry, älä itke, älä itke, älä itke!” Joskus itkin yksin, mutta kamppailin pitääkseni itseni koossa. Nykyisin kyllä itken.

Lähde: Get Football News France