Marras-joulukuussa Qatarissa pelattavat miesten jalkapallon MM-kisat ovat saaneet useiden vuosien ajan osakseen suurta kritiikkiä jalkapallofanien ja ihmisoikeusjärjestöjen taholta. Pelaajat, valmentajat ja jalkapallovaikuttajat ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi pysyneet vaiti kisojen ongelmallisuudesta.

Kokenut hollantilaisvalmentaja Louis van Gaal ei kuitenkaan kätkenyt mielipidettään kisoja koskien. Van Gaal puhui medialle maaliskuun maaottelutauon alkajaisiksi jo MM-kisoihin lippunsa lunastaneen Hollannin päävalmentajan roolissa.

– Kaikki tietävät, että pidän kisoja naurettavina. On naurettavaa, että menemme pelaamaan maahan – miten FIFA sanookaan sen? – kehittääksemme jalkapalloilua siellä, Van Gaal sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Se on täyttä p*skaa. Kyse on vain rahasta ja kaupallisista intresseistä. Se on FIFA:n tärkein motiivi.

70-vuotias Van Gaal on valmentanut urallaan maajoukkueen lisäksi muun muassa Ajaxia, Barcelonaa ja Manchester Unitedia. Kattojärjestöjen tehtäviin hän ei silti ole mielinyt.

– Miksi luulette, etten ole UEFA:n tuntemukseni kauttakaan FIFA:n komission jäsen? Se johtuu siitä, että olen aina pitänyt etäisyyttä tällaisiin järjestöihin. Siksi voin sanoa tällaisia asioita Qatarista suoraan. Se ei kuitenkaan auta maailmaa pääsemään tästä ongelmasta eroon.

Van Gaal kuuluu kuitenkin Hollannin jalkapalloliiton valiokuntaan, joka kokoontuu kerran kuussa arvioimaan Qatarin ihmisoikeustilannetta. Hollannin jalkapalloliitto KNVB on arvostellut Qatarin MM-kisoja rakentaneiden työntekijöiden työoloja jo pitkään.

– KVNB ei ole ikinä kannattanut MM-kisojen pelaamista Qatarissa, eikä missään tapauksessa hyväksy tapaa, jolla vierastyöläisiä kohdellaan täällä, KNVB:n viimevuotisessa tiedotteessa todettiin.

[readmore from=jalkapallon-mm-2022]

Hollanti kohtaa harjoitusotteluissa lauantaina Tanskan ja ensi tiistaina Saksan. Van Gaal ei kuitenkaan joukkueen valmistautumiseen osallistu, sillä tiistaina kerrottiin Van Gaalin antaneen positiivisen koronavirusnäytteen. Lehdistötilaisuutensa hän piti maanantaina.

Brittilehti Guardian kertoi helmikuussa 2021, että ainakin 6 500 ulkomaista työntekijää oli kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun maalle myönnettiin MM-kisat vuonna 2010. Kaikki tapaukset eivät liity suoraan stadionien rakennustöihin, vaan myös muuhun Qatarin infrastruktuuriin.

Lähde: Guardian