Ukrainassa riehuva sota on yhdistänyt olemassaolostaan taistelevan Ukrainan kansan ja vienyt rintamalle myös useita urheilumaailman merkkihenkilöitä ja Ukrainan kansallissankareita. Maataan puolustamaan on lähtenyt nyrkkeilijöitä, jalkapallovalmentajia ja muun muassa telinevoimistelun vuoden 2016 olympiavoittaja Oleg Vernyayev.

Yksi aseisiin tarttuneista kotimaataan Venäjän brutaalilta hyökkäykseltä puolustavista huippu-urheilijoista on Ballon d’Or -voittaja Ihor Bjelanov. 61-vuotias Bjelanov on kuvattu kolmen maanmiehensä kanssa juoksuhaudassa synnyinkaupungissaan Odessassa, johon Venäjän pelataan hyökkäävän ankarasti.

– Pyydän, että kansamme verenvuodatus päätetään heti, Bjelanov kirjoitti vähän aikaa sitten Facebookissa.

– Isoisämme je isämme eivät rakentaneet Ukrainaa siksi, että maassa taistellaan, vaan siksi, että siellä eläisi onnellisia ihmisiä.

Bjelanov aloitti uransa kotikaupunkinsa Chernomorets Odessassa ennen kuin siirtyi 25-vuotiaana Ukrainan mahtiseuraan Kiovan Dynamoon. Tuolloin Ukraina oli vielä osa Neuvostoliittoa. Vuodet 1989-1995 Bjelanov pelasi Saksassa – ensin puolentoista kauden ajan Borussia Mönchengladbachissa ja sen jälkeen Eintracht Braunschweigissa.

Pelaajauransa viimeisten kahden vuoden ajaksi Bjelanov palasi Ukrainaan, nyt itsenäiseen. Hänen viimeinen seuransa oli Venäjän pommitusten pahoin runteleman Mariupolin kaupungin ylpeys Metalurh Mariupol.

Vaikka Bjelanov voitti urallaan muun muassa kahdesti Neuvostoliiton mestaruuden ja kaudella 1985-1986 UEFA:n Cup-voittajien cupin – kilpailun maalikuninkaana – ovat hänen komeimmat saavutuksensa maajoukkuetasolta. Vuoden 1986 MM-kisoissa Belanov teki neljä ja syötti kuusi maalia. Samana vuonna 1986 hänet palkittiin Ballon d’Orilla maailman parhaana pelaajana. Toiseksi ja kolmanneksi äänestyksessä sijoittuivat Gary Lineker ja Emilio Butragueño.

Vuonna 1988 Bjelanov puolestaan voitti Neuvostoliiton paidassa EM-hopeaa. Bjelanov oli turnauksen syöttötilaston ykkönen. Kaikkiaan hän edusti Neuvostoliittoa 33 A-maaottelussa, joissa hän teki kahdeksan maalia.

Nyt Bjelanov puolustaa kotimaataan ja sen kansalaisia Venäjän armeijan raakuuksilta, hyökkäyssodalta ja kansanmurhalta.

UkraineWorld

@ukraine_world
Do you recognize this man on the left? It's Ihor Belanov, a football star of Dynamo Kyiv, ballon d'or 1986 (best player in Europe). Now supporting Ukraine's fight. -- 1986 was a beautiful year for Dynamo Kyiv: it won the UEFA Cup Winners' Cup, and Belanov was one of key stars

Iaroshenko Viktor

@Iaroshenko108
On the left, Ihor Belanov legendary footballer of Dinamo Kiev, 1986 Ballon d'Or, is now playing the toughest game of his life

Lähde: Bild