Kotimaisen jalkapallon suurin yksittäinen ottelu on jälleen täällä, kun torstaina HIFK isännöi Bolt Arenalla HJK:ta Stadin derbyssä. HJK lähtee derbyyn selkeänä ennakkosuosikkina.

Derbyt ovat olleet historian valossa äärettömän tasaisia. Derbyjä on HJK:n joukkuenjohtaja Markku Peltoniemen mukaan pelattu sarjatasolla 81 kertaa, joista HJK on voittanut 30, HIFK 29 ja tasatulokseen on päädytty 22 kertaa. Jopa maaliero on kutkuttavan tasainen: 146-140 HJK:n hyväksi.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Markku Peltoniemi

@PeltoniemiM
Torstaina Stadin Derby Bolt Arenalla Pelien historia HIFK 29 voittoa HJK 30 voittoa Tasan 22 maaliero 140-146 Mitenkä historia muuttuu torstaina #OnVainYksiKlubi #hjk #palloliitto #veikkaudliiga

Kuntopuntari

Viisi edellistä kohtaamista:

  • 16.2. HIFK – HJK 1-3 (Liigacup)
  • 27.10.2021 HJK – HIFK 1-0 (Veikkausliiga)
  • 22.9.2021 HJK – HIFK 0-2 (Veikkausliiga)
  • 30.6.2021 HIFK – HJK 0-1 (Veikkausliiga)
  • 3.4.2021 HIFK – HJK 0-3 (Suomen Cup)

Viisi edellistä ottelua: HJK (H, V, V, V, T)

  • 23.4. HJK – FC Inter 1-4 (Veikkausliiga)
  • 18.4. VPS – HJK 0-1 (Veikkausliiga)
  • 8.4. SJK – HJK 0-1 (Veikkausliiga)
  • 1.4. HJK – FC Honka 1-0 (Veikkausliiga)
  • 26.3. HJK – Hammarby 2-2 (harjoitusottelu)

Viisi edellistä ottelua: HIFK (H, H, T, H, H)

  • 22.4. Haka – HIFK 2-1 (Veikkausliiga)
  • 18.4. HIFK – FC Lahti 0-3 (Veikkausliiga)
  • 9.4. HIFK – IFK Mariehamn 1-1 (Veikkausliiga)
  • 2.4. SJK – HJK 2-1 (Veikkausliiga)
  • 23.3. TPS – HIFK 1-0 (harjoitusottelu)

Poissaolot ja arvioidut avauskokoonpanot

HJK

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela vahvisti ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa, että joukkueen ykköshyökkääjä Roope Riski ei ole käytettävissä HIFK:ta vastaan. Sen sijaan Inter-pelistä sivussa ollut David Browne palaa kokoonpanoon.

Muuten Koskelalla on käytettävissä samat pelaajat kuin Inter ottelussa. Eli sivussa ovat yhä Riku Riski, Santeri Väänänen, Miska Ylitolva sekä Anthony Olusanya.

Luultavasti Koskela jatkaa kolmen topparin linjalla, joka on laitatopparin ja puolustavan wingbackin myötä käännettävissä myös neljän puolustajan linjaksi. Interiä vastaan Murilo oli vasempana wingbackina ja oikean puolen laitatopparina pelasi Valtteri Moren, joka pystyy pelaamaan myös laitapuolustajana.

HJK jatkanee samanlaisella kombolla myös derbyssä. Jonkin verran Koskela saattaa laskea riskitasojaan, joka saattaisi laskea Muriloa alemmas pallollisessa vaiheessa. Interiä vastaan HJK:n alimman linjan ja keskimmäisen linjan välissä oli isoja tiloja, joita Inter hyödynsi.

Arvioitu avauskokoonpano:

Browne, Radulovic, Serrarens
Murilo, Jair, Hetemaj, Terho
Raitala, Tenho, Moren
Hazard

HIFK

Tuore päävalmentaja Mixu Paatelainen on aloittanut HIFK:ssa viiden puolustajan linjalla, joka kääntyy hyökätessä kolmen topparin linjaan ja wingbackeihin. Hakaa vastaan HIFK puolusti pääosin 5-2-3-muodossa, jossa pyrittiin antamaan painetta pallolliselle vastustajan lähestyessä puolta kenttää.

HJK:ta vastaan IFK saattaa laskea pallottomana vielä alemmas ja ylimmästä prässilinjasta putoaa laitapelaajat keskikentän tueksi, jolloin puolustusmuoto olisi käytännössä 5-4-1.

Paatelaisen pelaajatilanne on tiettävästi hyvä. Suurempia poissaoloja ei pitäisi olla. Derbyssä Paatelainen varmasti pyrkii saamaan parhaat pelaajansa kentälle tavalla tai toisella, jotta laatuero olisi mahdollisimman pieni HJK:hon.

HIFK hakee varmasti vielä parasta kokoonpanoaan, joten avauskokoonpanon arvioiminen on haastavaa.

HIFK:n riveistä löytyy Jukka Halmeen ja Jani Bäckmanin myötä rutkasti kokemusta derbypeleistä. Halme ja Bäckman saattavat hyvin nousta isoon rooliin nimenomaan tuomaan kokemusta.

Markkanen
Bäckman, Puro, Kamawuaka, Eremenko
Pipe, Kanon, Klinkenberg, Halme, Hing-Glover
Beto

Kommentit

HJK:n kannattajat elättelivät toiveita, että ykköshyökkääjä Roope Riski olisi nähty derbyssä jo kokoonpanossa. Koskela kertoi, ettei Riski ole vielä käytettävissä torstaina.

– Roopella tuli sunnuntain harjoituksissa takapakkia, Koskela kertoi ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa.

HJK koki edellisessä ottelussaan ruman tappion Interille. Koskelan mukaan lukemat olivat kuitenkin rumemmat kuin itse peliesitys.

– Jos katsotaan faktoja ja tilastoja, niin meillä oli erittäin synkkä kymmenminuuttinen. Vastustajan maaliodottama oli, riippuen mistä katsotaan 1 – 1,7. Aika harvoin vastustaja tekee neljää maalia tuollaisella maaliodottamalla.

HIFK:n päävalmentaja Mixu Paatelainen sysäsi paineet HJK:lle.

– HJK on kova vastustaja ja lähdemme ehdottomasti altavastaajana. Jos katsoo HJK:n rosteria, niin sieltä voi tulla kaksi joukkueellista pelaajia vastaan, ja tuskin kukaan pystyy sanomaan, kumpi (joukkueellinen) on parempi.

Derby on Paatelaisella vasta toinen ottelu HIFK:n peräsimessä.

– Ymmärrän hyvin, jos joltain pelaajalta jää joku asia toteuttamatta, koska niitä asioita pitää hinkata ja jatkuvasti käydä läpi. Toivon ja uskon siihen, että saamme hyvän ja paremman esityksen (kuin Hakaa vastaan), koska olemme jälleen harjoitelleet vähän enemmän yhdessä.

Mistä näet pelin?

Kaikki Veikkausliigan ottelut näkyvät suoratoistopalvelusta Ruutu+. Ruutu+ maksaa 6,95 euroa kuukaudessa mainosten kanssa ja ilman mainoksia 9,95 €/kk.

Stadin derby näkyy torstaina myös ilmaiskanava Neloselta. Ottelu käynnistyy kello 18, mutta lähetys käynnistyy studio-osuuden voimin jo kello 17.30. Maksullisen Ruudun puolella lähetys käynnistyy jo kello 17.15.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Veikkausliiga

@Veikkausliiga
Vapunaluskierros alkaa huomenna Stadin derbyllä ja perjantaina jatketaan viidellä ottelulla🔥
Kierros pitää sisällään myös kauden ensimmäisen sometiimin jalkautumisen, kun lähdemme perjantaina Kuopioon tekemään ottelun KuPS-VPS paikan päältä📱
#veikkausliiga #parastapaikanpäällä

LUE MYÖS: