Puolustava mestari HJK lähti veikkausliigakauteen 2022 suurimpana voittajasuosikkina, mutta on toistaiseksi sarjassa vasta toisena. Kärkipaikkaa pitää kolme pistettä Klubia enemmän KuPS, joka on vieläpä pelannut ottelun HJK:ta vähemmän. Kolmen pisteen päässä HJK:sta tätä paremmalla maalierolla oleva Honka on niin ikään pelannut yhden pelin vähemmän kuin HJK.

Kotimaisen jalkapalloilun tilastoihin erikoistunut Twitter-käyttäjä Oskari Karppinen otti käsittelyyn Veikkausliigan tämän kauden pisteodottamat 15 pelatun kierroksen jälkeen. Pisteodottamat perustuvat joukkueiden luomiin maalipaikkoihin ja maaliodottamiin omassa ja vastustajan päädyssä. Tästä niin sanotusta xG-arvosta on muodostunut viime vuosina yleisesti käytetty työkalu kansainvälisessä jalkapalloilussa kuvailemaan pelien hallintaa ja luotuja maalipaikkoja sekä niiden laatua.

Karppisen laatimissa grafiikoissa verrataan joukkueiden pisteodottamia sekä niiden saavuttamia pisteitä. Vertailun tärkein havainto on, että sarjakärki KuPS on ollut kauden ylivoimaisesti suurin ylisuorittaja – eli kahminut pisteitä huomattavasti enemmän kuin olisi pelitapahtumien ja pisteodottaman perusteella ansainnut.

On itsestäänselvyys, että maalit ja pisteet tietysti ratkaisevat, joten sikäli vertailua ei tarvitse liian tosissaan ottaa. Joka tapauksessa on mielenkiintoinen havainto, että pisteodottamien perusteella sarjan kärkipaikkaa pitäisi HJK. Pisteodottamalaskelmat antavat HJK:lle 31,7 pistettä nykyisten 33:n sijaan. KuPS:lla puolestaan on sarjataulukossa 36 pistettä, kun sillä ”pitäisi olla” vain 25, eli 11 pistettä vähemmän.

KuPS:n pisteodottama on vain täpärästi sarjan toiseksi korkein. Alle puolen pisteen päässä siitä ovat Honka (24,8) ja Inter (24,6). Inter onkin sarjan suurin alisuorittaja pisteodottamaan verrattuna, sillä sen todellinen pistemäärä on 6,6 pistettä vähemmän kuin sen ”olisi pitänyt saada”. Seuraavaksi eniten alisuorittaneet joukkueet ovat VPS ja IFK Mariehamn.

KuPS:n ja Hongan jälkeen kolmanneksi eniten ylisuorittanut on AC Oulu, joka on kerännyt 4,7 pistettä enemmän kuin se olisi ansainnut. AC Oulu on tällä hetkellä sarjassa komeasti neljäntenä, vaikka pisteodottamien perusteella sen sijoitus olisi vasta yhdeksäs. Oululaisten viimeistely on siis ollut erittäin hyvällä mallilla.

Oskari Karppisen pisteodottama-analysointi on lyhyt twiittiketju, joten kannattaa vilkaista myös avausviestin alla olevat twiitit.

Oskari Karppinen

@oskarikarppinen
Pisteet ja pisteodottamat Veikkausliigassa 2022.

KuPS suurin ylisuorittaja (ottanut pisteitä enemmän kuin maaliodottamien mukaan lasketun pisteodottaman perusteella olisi "ansainnut").

Inter ja VPS puolestaan alisuorittaneet eniten suhteessa pisteodottamiinsa.

#Veikkausliiga