HELSINKI. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela on ollut viime ajat myrskyn silmässä. Samaan aikaan hän on johdattanut HJK:n kolmeen peräkkäiseen suomenmestaruuteen ja kahteen peräkkäiseen lohkovaihepaikkaan Euroopassa.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin viikolla lähteisiinsä perustaen, että HJK:n seurajohto olisi antanut Koskelalle varoituksen jo keväällä epäasiallisesta käytöksestä pelaajiaan kohtaan. HS:n jutun mukaan Koskelan asema on ollut vaakalaudalla kauden aikana. Lisäksi seurajohto on käynyt Koskelan kanssa useita keskusteluja hänen valmennustavoistaan. Tulosta on kuitenkin tullut.

Koskela toteaa SuomiFutis-sivustolle, ettei kiireisen kauden aikana ole vielä ehtinyt tehdä itsetutkiskelua.

– Arki on niin kiireistä. Tässä mennään pelistä ja treenistä toiseen.

HJK:lla on edessään vielä ainakin kaksi Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelua. Mahdollisuudet jatkopeleihin ovat vielä olemassa, mutta se vaatii AS Roman tai Real Betisin kaatamista, ehkä molempien. Sellaisessa asemassa HJK joka tapauksessa tällä hetkellä tuloksellisesti on.

Se on kovan työn tulos. Työn, jossa joku on saattanut myös pahoittaa mielensä. Varsinkin kun Koskela on päässyt valmentamaan uransa ehkäpä laadukkainta, mutta varmasti laajinta pelaajamateriaalia.

– Ainahan viime kädessä kaikki on siitä kiinni, pelaako joku vei eikö pelaa. Jokainen haluaa pelata ja niin sen pitääkin olla. Se on varmasti ollut isoin asia. Se on myös asia, jossa olemme mielestäni aika hyvin onnistuneet, Koskela sanoo.

Selvää on kuitenkin se, että Koskela aikoo kauden jälkeen analysoida, missä hän voisi olla parempi. Koskelan urakehitys päävalmentajana on ollut suorastaan rakettimaista. Joku voisi sanoa, että Koskela on pelannut kotimaiset kentät läpi jo 39-vuotiaana. Loppukauden mediamyrsky tuo silti väkisin Koskelankin upealle valmennusuralle varjon.

Vain HJK:n pukukopissa olevat tietävät, mitä seinien sisällä on tapahtunut. Tuskin Koskelalla on silti mahdollisuutta vain lakaista saamaansa kritiikkiä maton alle. Kaudesta löytyy varmasti asioita, jotka hänen on kohdattava ja käsiteltävä tavalla tai toisella. Koskela kertoo, että siihen hänellä on omat konstinsa.

– Itsetutkiskelua ehtii tekemään sitten lomalla. Kirjoitan esimerkiksi päiväkirjaa. Sen avulla on hyvä palata joihinkin asioihin. Sellaiselle isommalle pohdinnalle on aikaa vasta, kun kausi on paketissa, eikä pidä valmistautua seuraavaan, kahden tai kolmen päivän päästä olevaan peliin, Koskela toteaa.

Tuloksellisesti HJK:n kausi oli menestys. Koskelan mukaan valmennuksen datan perusteella HJK oli eittämättä sarjan paras joukkue. Ennen kaikkea yhdessä asiassa HJK oli tällä kaudella suorastaan erinomainen, varsinkin loppukaudesta. Voittamisessa.

– Yksi asia on voittamisen kulttuuri, mikä meillä täällä on. Silloin kun on tullut iso peli ja iso paikka, niin emme me kovin montaa sellaista peliä olla hävitty viimeisen kolmen vuoden aikana.

Voittaminen vaatii paljon. HS:n uutisen mukaan se on tällä kaudella vaatinut HJK:ssa myös uhreja matkan varrella. Koskelan HJK on kieltämättä voittanut paljon. Mistä voittamisen kulttuuri kumpuaa?

– Yksi asia on varmasti laatu. Toinen asia on se, että täällä on totuttu odotuksiin ja paineisiin siitä, kun olet ennakkosuosikki ja pitää pystyä suorittamaan, Koskela sanoo.

HJK on mestaruusjuhlansa ansainnut. Kauden jälkipyykki tullaan vielä pesemään, mutta sen aika on vasta myöhemmin. Silloin Koskela varmasti palaa päiväkirjansa ääreen.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS