FIFAn puheenjohtaja Gianni Infantino puhutteli lauantaina lehdistöä Dohassa pidetyssä pressitilaisuudessa. Lähes tunnin kestäneessä puheessa hän puhui levottomia. Hän syytti länsimaista yleisöä kaksinaismoraalista ja kertoi samaistuvansa siirtotyöläisten kokemuksiin, koska hänkin on joskus ollut punahiuksinen ja italialainen.

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät Infantinon puheita vastuuttomina. Qatarissa on poljettu siirtotyöläisten oikeuksia vuosien ajan. Heistä tuhansia on kuollut työmailla.

Amnestyn kansainvälisestä talouspuolesta ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden asioista vastaava Steve Cockburn katsoo, että Infantino tuli triviaalistaneeksi työläisten kokeman ahdingon.

– Vaatimuksia tasa-arvon, arvokkuuden ja korvauksen puolesta ei voi kohdella jonain kulttuurisotana, Cockburn totesi Amnestyn tiedotteessa.

Nicholas McGeehan FairSquaresta arvioi, että Infantino yrittää minimoida konfliktin mahdolliset negatiiviset vaikutukset omaan elämäänsä.

– Infantinon kommentit olivat yhtä törkeitä kuin kömpelöitä, ja [niiden] perusteella FIFAn puheenjohtaja saa ranskalaiset viivat suoraan Qatarin viranomaisilta.

– Huomion ohjaaminen toisaalle ja ”whataboutismi” ovat aina olleet Qatarin suhdetoiminnan ydintä.

– Ja nyt heillä on FIFAn puheenjohtaja, joka tekee työn heidän puolestaan, McGeehan paalutti CNN:n mukaan.

Equidemin johtaja Mustafa Qadri komppasi aiempia puheenvuoroja sanoen, että ”historia tulisi tuomitsemaan” Infantinon ylimieliseltä vaikuttaneet näkemykset.

FIFA käärii sunnuntaina alkavista MM-kisoista noin kuuden miljardin euron voitot. Liiton johtajana Infantino ansaitsee vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa.