Argentiina on maailmanmestari. Lionel Messi on maailmanmestari. Messi johdatti Argentiinan maailman parhaaksi. Kaikkiin kolmeen loppuun: vihdoinkin.

Vuosikausien ajan Argentiinan kansa on toivonut mestaruutta, vaatinut sitä. Rukoillut, että Messi nousisi Don Diego Maradonan tasolle ja antaisi maalle hetken parrasvaloissa.

Vuosikausien ajan kriitikot ovat muistuttaneet, ettei Messi ole maailmanmestari. Että Messi on kyllä parhaita, muttei koskaan paras ilman maailmanmestaruutta. Messin puolustajat ovat vastanneet, ettei Leo tarvitse maailmanmestaruutta ollakseen kaikkien aikojen paras, GOAT. Ja silti samaan aikaan ovat toivoneet, että Messi sen mestaruutensa saisi.

Nyt sai, ja millä tavalla. 35-vuotiaana Messi oli MM-kisojen paras. 35-vuotiaana hän paukutti seitsemässä pelissä tauluun tehot 7+3. Se on aika paljon enemmän kuin mihin Messi aiemmissa MM-kisoissaan pystyi.

Argentiinan reitti maailmanmestaruuteen ei ollut vaikein mahdollinen. Ehkä se oli maan onni, sillä maailman paras materiaali Argentiinalla ei ollut. Argentiina ei olisi kestänyt sellaisia poissaoloja, joiden kanssa Ranska joutui elämään.

Toisaalta Argentiina näytti isoimmissa otteluissaan, kuinka hyvä se osaa olla. Joukkue meinasi mokata pelit kerta toisensa jälkeen, mutta kasasi silti vielä rivinsä ja nousi voittoon.

Ranskaakin vastaan Argentiina johti 1-0, 2-0 ja vielä 3-2. Ranska ei johtanut kertaakaan. Sikäli mestaruus oli Argentiinan näkökulmasta ansaittu. Ja Messin näkökulmasta voitaneen sanoa, että jopa Ranskan tasoista monsterimateriaalia vastaan hän kykeni nostamaan hyvän joukkueen erinomaiseksi.

Tähän saakka kaikkien aikojen parhaasta puhuttaessa muita ylemmäs on nostettu Pelé, Maradona ja Messi. Kaikki ovat maailmanmestareita, kaikki ovat oman aikansa parhaita. Pelé dominoi futismaailmaa Santosissa ja Maradona nosti Napolin unohduksesta ykköseksi.

Ja sitten on Messi. Niin moni merkittävä ennätys on Messin nimissä. Niin pitkään Messi on ollut – ehkä paria kautta lukuun ottamatta – maailman paras. The Athleticilla Michael Cox sanoi osuvasti:

– Jalkapallossa on pallollisena periaatteessa kolme asiaa, joista voi valita: kuljettaa, syöttää tai laukoa. Messi ei ole vain ollut maailmanluokkaa kaikissa kolmessa, vaan ajoittain hän on ollut maailman paras kaikissa kolmessa. Toista ei jalkapallon historiasta todennäköisesti löydy.

Ennen joulukuista iltaa Qatarissa Messi oli voittanut kaiken mahdollisen: Mestarien liigan useita kertoa, kaiken Espanjassa useita kertoja, Argentiinan paidassa Copa Américan ja yksilötasolla Ballon d’Orin ennätykselliset seitsemän kertaa. Maailmanmestaruus puuttui.

Ei puutu enää. Nyt Messi on silläkin saralla Pelén ja Maradonan tasolla. Kriitikoilta on viety aseet. Keskustelu päättyi 18.12.2022. Sillä päivämäärällä Messistä tuli lopullisesti maailman kaikkien aikojen paras jalkapalloilija.

PS. Koskaan ei pidä unohtaa joukkueen merkitystä, vaikka yksilöistä puhuttaisiin. Ilman Emiliano Martínezin sankaruutta tätä tekstiä ei kirjotettaisi – ainakaan tällä sävyllä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS