HJK ja FC Schalke 04 vääntävät hyökkääjä Teemu Pukin siirtokorvauksesta. Pelaaja edustajineen sopii henkilökohtaiset sopimusehdot saksalaisseuran kanssa. Nämä julkisuudessa esillä olevat asiat eivät suinkaan ole ainoita hoidettavia esteitä siirrolle, vaan luvassa on myös (saksalaista) byrokratiaa.

Jokaisen Saksaan sopimuspelaajaksi haluavan tai saksalaisesta seurasta lähtevän pelaajan nimi kiertää Bundesliigan virallisen siirtolistan kautta. Pelaaja, jonka nimeä ei siirtolistalla ajoissa näy, ei saa liigalta pelilupaa. Virallisesti siirtolistalle pelaajan ilmoittaa aina nykyinen seura eli Pukin tapauksessa HJK.

Pelaaja roikkuu mukana siirtolistalla niin kauan, kunnes siirto on suoritettu tai kunnes seura poistaa hänet sieltä jälleen. Tuoreimmalla siirtolistalla on jo kesästä saakka roikkunut muun muassa Hannoverin toimesta Mikael Forssellin nimi. Pukin tapauksessa nimi ilmestynee tänään listalle ja katoaa sieltä vuorokautta myöhemmin – joko merkinnällä siirtynyt Schalkeen tai HJK:n peruessa siirtolistamerkinnän.

Lisää paperitöitä

Schalken ja HJK:n päästessä kärkimiehen siirrosta yksimielisyyteen ja pelaajan saatua ehdot seuran kanssa kohdilleen, alkaa valtava paperityö. Siirtolistalle pelaajan voi siis ilmoittaa ennen kauppojen varmistumista. Kun ehdot on sovittu, saavat seurat keskenään ja Pukki Schalken kanssa liudan sopimuspapereita sumplittavaksi.

Nuo yllämainitut sopimuspaperit jokainen on varmaan mielessään huomioinutkin, mutta Pukin allekirjoitettavaksi tulee siirron toteutuessa myös erillinen sopimus hänen ja Saksan jalkapalloliigan (DFL) välillä. Ilman tätä paperia pelilupaa Saksan liigan ei irtoa. Kyseessä on virallinen lisenssisopimus.

Lisenssisopimus määrittelee lisenssipelaajan oikeudet ja velvollisuudet. Kontrahdilla pelaaja hyväksyy liigan ja Saksan jalkapalloliiton (DFB) säännöt. Lisenssisopimuksella pelaaja lupautuu myös hoitamaan kuntoon kaikki veroihin ja sosiaalimaksuihin liittyvät asiat.