Tänään lauantaina tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa. Ensimmäinen mittelö käytiin siis 22. lokakuuta 1911 ja vastustajana oli tuolloin rakas naapurimme Ruotsi.

Helsingin Eläintarhan kentälle oli kokoontunut arviolta tuhat henkilöä toteamaan, miten vuosikymmeniä myöhemmin Huuhkajiksi nimetty porukka otti ensiaskeleensa kansainvälisellä parketilla. Suomi johti kamppailua jo viiden minuutin jälkeen kahdella osumalla, mutta lopulta länsinaapuri oli vahvempi lukemin 2-5.

Sinivalkoinen miehistömme pelasi ottelun ilman valmentajaa. Kentällä nähtiin yksitoista pelaajaa, jotka kaikki edustivat helsinkiläistä seuraa. Ruotsalaisten riveissä puolestaan peräti kymmenen miestä oli IFK Uppsalan miehiä. Katso historiallisen ottelun tilastokooste hieman alempaa.

Suomella 722 A-maaottelua pelattuna

Suomen A-maajoukkue on tahkonnut satavuotisen taipaleensa aikana yhteensä 722 A-maaottelua, joiden saldona on 172 voittoa, 149 tasapeliä ja 401 tappiota, maalieron ollessa 848-1599.

Nykyluotsi Mixu Paatelainen on joukkueen 24. päävalmentaja. Lisäksi alkuvuosina pelattiin useita maaotteluita ilman vastuuvalmentajaa. Useimmin penkin päässä on istunut Olavi Laaksonen, joka vuosina 1962-1974 sai kasaan 91 maaottelua.

Eniten voittoja on kasassa Antti Muurisella, joka vuosina 2000-2005 nappasi 72 luotsaamassaan kamppailussa 34 kertaa täyden pistepotin.

Jari ”Kuningas” Litmanen ennätysmiehenä


//

Pelaajatilastojen ykkösenä niin ottelu-, maali- kuin minuuttimäärissäkin löytyy Jari Litmanen, jolla on maaotteluita peräti neljältä eri vuosikymmeneltä. Tämän uutisen pääkuvassa ”Kuningas” keskittyy uransa ensimmäiseen karsintaotteluun eli 12. syyskuuta 1990 pelattuun EM-karsintaan Portugalia vastaan (tulos 0-0).

Litmasella on kasassa 137 ottelua, joista 120 avauskokoonpanossa. Lisäksi mies on tehtaillut ennätykselliset 32 osumaa ja kantanut Huuhkaja-paitaa huikean 10.041 peliminuutin ajan.

Suomen A-maajoukkueen ensimmäisen ottelun tilastot

  • Ottelu: 22.10.1911 Suomi-Ruotsi 2-5 (2-1)
  • Paikka: Eläintarha, Helsinki
  • Yleisömäärä: 1000
  • Erotuomari: Arvo Eerikäinen (Suomi)
  • Maalit: 1-0 Uno Lindbäck (3.), 2-0 Paul Jerima (5.), 2-1 Ludvig Eriksson (40.), 2-2 Karl Persson (46.), 2-3 Adrian Brolin (65.), 2-4 Adrian Brolin (86.), 2-5 Rudolf Andersson (88.)
  • Suomi: Gustaf Holmström (HIFK), Jalmari Holopainen (HJK), Gösta Löfgren (HIFK), Kaarlo Soinio (HJK), Uno Lindbäck (HIFK), Viljo Lietola (HJK), Lauri Tanner (HJK), Paul Jerima (Sport, Hki), Jarl Öhman (HIFK), Ernst Schybergson (KIF), Algoth Niska (HIFK)
  • Ruotsi: Gerhard Pettersson (IFK Uppsala), Janne Hellgren (IFK Uppsala), Sven Pettersson (IFK Gävle), Sven Svensson (IFK Uppsala), Hans Lindman (IFK Uppsala), Erik Bohlin (IFK Uppsala), Gunnar Pleijel (IFK Uppsala), Karl Persson (IFK Uppsala), Ludvig Eriksson (IFK Uppsala), Adrian Brohlin (IFK Uppsala), Rudolf Andersson (IFK Uppsala)


//