Jalkapallon Pelaajayhdistysten kansainvälinen kattojärjestö, FIFPro, on julkaissut ensimmäisen osan niin sanotusta Itä-Euroopan Mustasta Kirjasta Euroopan Komission, -parlamentin sekä Europolin edustajille. Musta Kirja kertoo karua kieltään Itä-Euroopan alueen pelaajien työolosuhteista.

Mustan Kirjan ovat julkaisseet FIFPro:n nimissä Dejan Stefanovic, Theo van Seggelen sekä Dragisa Pejovic. Stefanovic on FIFPro:n Ita-Euroopan yksikön puheenjohtaja ja Van Seggelen toimii FIFPro:n pääsihteerinä.

Pejovic on puolestaan entinen ammattilaisjalkapalloilija, jonka asiantuntemusta on käytetty apuna Mustan Kirjan asiakokonaisuuksien kokoamisessa. Hänellä on oman uransa ajalta runsaasti omakohtaisiä ja epämiellyttäviä kokemuksia palkkojen viivästymisistä, pelaajien väheksymisestä, kiristämisestä sekä lahjonnasta ja rasismista.

Ennen kuin itse Musta Kirja julkaistiin, kävi Pejovic kirjeenvaihtoa FIFPro:n kanssa oman uransa pahimmista epäkohdista ja kokemuksista. Näistä kokemuksista rohkaistuneena hän päätti nostaa rohkeasti esille pelaajien sietämättömät olosuhteet Itä-Euroopan alueella.

Musta Kirja on surullinen yleiskatsaus ja opinnäyte kaikista niistä ongelmista, joita Itä-Euroopan alueella pelaavat jalkapalloilijat ovat uransa aikana kohdanneet. Pejovic haastatteli Musta Kirjaa varten peräti 3357:ää eri pelaajaa.

FIFPro:n Itä-Euroopan yksikkö aikoo aloittaa poikkeuksellisen kovan taistelun näitä pelaajiin kohdistuvia vääryksiä vastaan välittömästi.

Seuraavat asiakokonaisuudet tuottavat eniten ongelmia:

– Pelaajapalkkioihin liittyvät ongelmat
– Puutteelliset harjoitteluolosuhteet
– Väkivalta
– Painostus ja häirintä
– Otteluiden manipulointi
– Rasismi ja syrjintä

Lähde: Jalkapallon Pelaajayhdistys.