AC Kajaanin päävalmentaja Mika Lumijärvi suostui kertomaan SuomiFutis-sivuston haastattelussa aivoituksistaan ensi kautta koskien.

Kajaanilaisryhmä on noussut rakettimaisesti sarjaportaita ylöspäin. Lumijärvi vihjaakin, että ensi kauden Ykkösessä voidaan nähdä kovempi nippu kuin mitä moni ennalta ajattelee.

AC Kajaani on noussut kahdessa vuodessa Kolmosesta Ykköseen. Mikä on menestyksenne salaisuus?

Vaikea sanoa. Meillä on varmaan ollut tarpeeksi hyviä pelaajia, jotta olemme päässeet tähän tilanteeseen asti.

Edelleen olen sitä mieltä, että kaikki pohjautuu siihen, että joukkuehenki on hyvä ja pelaajat ovat tarpeeksi hyviä, jolloin voit saavuttaa mitä vaan. Meillä ei ole suuria eroa valmennuksen ja pelaajiston välillä. Pyrin olemaan lähellä pelaajia – ja osa heistä tykkää minusta, osa ei.

Olemme pärjänneet varmasti hyvin sen takia, että olemme olleet monta vuotta yhdessä. Se on varmaan se isoin tekijä. Tiedämme, mitä haluamme saavuttaa ja miten haluamme sen tehdä.

Jos olet tarpeeksi hyvä pelaaja, voit pelata missä vaan. Viime vuonna varmaan moni ajatteli, että tulemme putoamaan mutta nousimmekin. Tänä vuonna jokainen varmaan ajattelee, että me olemme se huonoin joukkue Ykkösessä.

Uskallan luvata meidän jätkistä – joista kukaan ei tiedäkään mitään -, että kesällä tulee olemaan pommeja. Varmaan saamme pitää sitten osista pelaajista kynsin hampain kiinni, etteivät he lähde muualle.

Henki ja meidän tekemisen halu kantaa varmasti myös tulevaisuudessa hyvin hedelmää.

Minkälaisin tavoittein lähdette Ykköseen?

Seuran tavoitehan on viiden joukossa. En usko, että varmaan siitä alemmaksikaan tavoitteet voidaan laskea.

Mielestäni on huono lähteä, niin ettei ”haluta ainakaan pudota”. Se on varmaan se huonoin vaihtoehto. Kun tavoitteet ovat ylhäällä, pelaajillakin on sellaiset mielikuvat, että voimme pärjätä.

En usko, että tulemme olemaan lähellekään huonoin joukkue Ykkösessä. Jokainen voi olla sitten eri mieltä ja laatia omia ennakkokaavailujaan, niin kuin on tehty aikaisemminkin.

Meillä on se yllätysmomentti puolellamme, että olemme tulleet vähän puskista. Moni ajattelee meistä, ettei se AC Kajaani voi pärjätä, kun sehän on tullut Kakkosesta. Uskon, että tässä on yksi meidän vahvuuksista. Tietenkin voimme pärjätä.

Ykkösessä monella joukkueella on todella kova materiaali. Miten AC Kajaanin joukkue kestää vertailun muihin Ykkösen ryhmiin?

Kuten sanottua, moni ei tiedä meidän pelaajista mitään. En tiedä, millä tavalla sinä tai monet muut näette joukkueiden tasot.

Kun tarkastellaan muita joukkueita, niin mikä on esimerkiksi AC Oulun, OPS:n, Jipon ja Viikingien tilanne. Jos mietitään näitä joukkueita, ne ovat varmaan aika huonoilla kantimilla meihin vertailtaessa. Meillä on joukkue, ja niillä ei ole vielä joukkuetta.

Voisiko tätä asiaa kääntää vähän toisinpäin? Miten he näkevät meidän tilanteen?

Näen, että SJK tulee olemaan hyvä. Ketä muita? En näe oikeastaan muita sellaisia ryhmiä, jotka voisivat olla ylitsepääsemättömiä esteitä, kun mietitään joukkueita pelaaja pelaajalta.

Veikkaan, että olemme aika hyviä, kun ensi kausi lähtee käyntiin. Me olemme hyvässä vaiheessa tällä hetkellä.

Nipussanne on nyt 15 sopimuspelaajaa. Milloin voimme odottaa uutisia uusista pelaajista?

Meillä menee hankinnat tammikuun puolelle. Metsästämme edelleen maalivahtia ja keskikenttäpelaajaa. Ne ovat meidän ykkösprioriteettimme.

Varmaan ensi vuoden puolella olemme järkevämpiä. Haemme paikoille selvästi hyviä pelaajia; meidän ei tarvitse ottaa jämäpelaajia. Pyrimme hoitamaan paikoille hyvät pelaajat.

Olet toiminut useamman vuoden nyt AC Kajaanin luotsina. Oletko asettanut mitään henkilökohtaisia tavoitteita urallesi?

Henkikohtaisia tavoitteita on paljon. Tällä hetkellä tärkein juttu on se, kun me vedämme hyvin, itsekin pärjään siinä samalla hyvin. Jos teet asiat hyvin, voit jotakin saavuttaa.

Olemme menneet hyvin eteenpäin joukkueena. Varmaan valmennuksessakin olemme onnistuneet, kun olemme tähän tilanteeseen päässeet. Kyllä varmaan minut joku huomaa tai muistaa, jos olemme hyvin pärjänneet.

Ei ole mitään sellaisia tavoitteita, jotka haluaisin julkisuuteen kertoa. Pyritään siihen, että joukkue ja minä tekee hommansa hyvin. Nähdään sitten ensi vuoden lokakuussa, mikä se tilanne silloin on.

Jaakko Käyhkö (@JaakkoKayhko)