Norjan pääsarjassa Hönefossin joukkueessa menestyksekkäästi ammattiaan harjoittava Riku Riski kertoo, mitä uutta ehti oppia ensimmäisellä Norjan kaudellaan.

Pikkuseura hätisteli sarjan puoliväliin jopa kärkeä, mutta loppukaudella tuli tyly pudotus ja seura nipin napin säilytti sarjapaikkansa. Osaltaan tähän vaikutti myös runsaas loukkaantumiset, kun esim. joukkueen paras maalintekijä, kymmenen kertaa verkkoja heiluttanut Riski, oli pitkään sivussa syksyn aikana.

– Kauteen valmistautuminen Norjassa oli täysin poikkeuksellinen. Harjoittelimme paljon vähemmän kuin mihin olin tottunut aiemmin urallani. Emme harjoitelleet kahta kertaa päivässä tai tehneet raskaita juoksuharjoituksia ilman palloa ja pidimme riittävän paljon vapaapäiviä, jotta sekä mieli että jalat pysyivät kevyinä koko pitkän vuoden, mies kertoo Orsasport.com:ssa.

Toisin kuin voisi kuvitella, joukkueen kuntopohja ei pettänyt vaan tehoja riitti koko pitkän syksyn.

– Kunto keskimäärin oli koko kauden nousussa loppukesän loukkaantumisia lukuun ottamatta koko joukkueella. Norjan mittakaavassa olimme parhaassa kunnossa pelitilanteissa toistuvissa tilanteissa, kuten peräkkäisissä spurteissa ja nopeassa palautumisessa.

– Nämä asiat ovat koko ajan pinnalla norjalaisten joukkueiden kesken ja niistä ollaan hyvin tietoisia.

Riski kokee, että tästä asiasta olisi paljon opittavaa myös kotimaisilla kentillä.

– Yllätys oli se, miten paljon oikein organisoidulla ja suunnitellulla harjoitusohjelmalla pystytään vaikuttamaan pelaajiin henkisellä ja fyysisellä puolella.

– Mielipiteeni onkin nykyään kääntynyt selkeästi senn puolelle, että esimerkiksi Suomessa harjoitellaan ennen kauden alkua liian paljon. Toki jokainen valmentaja ja joukkue tekevät parhaaksi näkemänsä päätökset omien tottumustensa mukaan. Joskus vähemmän voi kuitenkin olla enemmän.

Riski ja toinen suomalaispelaaja Toni Kolehmainen nähdään Hönefossin kanssa Vantaan kansainvälisessä jalkapalloturnauksessa helmikuussa. Lue lisää tästä.