Pitkään Suomen eliittierotuomareihin kuulunut Tony Asumaa (Lemland) on päättänyt lopettaa hienon ja menestyksekkään uransa, tiedottaa Palloliitto.

Asumaa, 44, aloitti erotuomarina vuonna 1985. Hän ehti tuomita yhteensä 193 Veikkausliigaottelua vuodesta 1999 vuoteen 2012.

Asumaa nousi nopeasti kansainväliseksi erotuomariksi. Hänen kansainvälinen uransa kesti kymmenen vuotta, joiden aikana Asumaa nimitettiin yhteensä 69 FIFA:n ja UEFA:n otteluun. Suomen Palloliitto on valinnut Asumaan vuoden parhaaksi erotuomariksi neljä kertaa.

– Olen saanut 27 vuodessa paljon, mutta erotuomarin tehtävät ovat myös vaatineet paljon. En uskonut aloittaessani erotuomarina, että hieno harrastus olisi johtanut näin pitkälle. Onneksi minulla on ollut ympärilläni laaja joukko ymmärtäväisiä ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet etenemisen erotuomarin uralla, Asumaa sanoo.

Asumaa kertoo kahden asian ratkaisseen päätöksen lopettaa mittava uransa.

– Oikea polveni ei enää mahdollista täysipainoista harjoittelua, jota vaaditaan pohjaksi toimimiselle kansallisissa ja kansainvälisissä otteluissa. Toinen syy on se, että polttoaine alkaa olla loppu, Asumaa jatkaa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA) on nimennyt yhteensä 22 suomalaiserotuomaria listoilleen kaudelle 2013, heidän joukossaan myös nyt uransa lopettava Tony Asumaa.

Uusina niminä avustavien erotuomareiden listalla ovat Ville Koskiniemi (Jyväskylä), Sami Nykänen (Helsinki) sekä Hanna Peltonen (Orimattila). Futsalerotuomareiden listalle uutena nimenä on noussut Olli Niemelä (Tampere).

Erotuomarit, miehet

Antamo Dennis (Espoo)
Asumaa Tony (Lemland) – lopettanut uransa kauteen 2012
Gestranius Mattias (Parainen)
Järvinen Jari (Hyvinkää)
Munukka Antti (Helsinki)

Erotuomarit, naiset

Heikkinen Kirsi (Pirkkala)
Lehtovaara Lina (Parainen)

Avustavat erotuomarit, miehet

Alakare Mikko (Helsinki)
Aravirta Jan-Peter (Helsinki)
Heininen Matti (Mikkeli)
Honkanen Jukka (Espoo)
Hänninen Marko (Laukaa)
Koskiniemi Ville (Jyväskylä)
Nykänen Sami (Helsinki)
Turunen Jonas (Espoo)

Avustavat erotuomarit, naiset

Hyttinen Tiina (Kuopio)
Jokela Anu (Vantaa)
Paavola Tonja (Helsinki)
Peltonen Hanna (Orimattila)

Futsalerotuomarit

Lehtinen Toni (Espoo)
Niemelä Olli (Tampere)
Onatsu Timo (Jyväskylä)