Vantaalla järjestetään 13.-16. helmikuuta 2013 kovan luokan kansainvälinen seurajoukkueiden jalkapalloturnaus, joka on nyt saanut nimekseen OrsaSport Tournament Vantaa. Turnaukseen osallistuu Suomen kärkiseuroja ja kovia nimiä myös Ruotsista, Norjasta sekä Baltiasta.

Otteluissa ei pelata turnausvoitosta, vaan jokaiselle seuralle on katsottu sopivat vastustajat kotimaasta ja ulkomailta. Turnauksen organisaattori Ville Lyytikäinen kertoi turnauksen tiedotustilaisuudessa maanataina, että kotimaassa kutsut vietiin kädestä.

– Kaikki suomalaiset joukkueet, jotka pyydettiin, suostuivat turnaukseen. Haluttiin tapahtuma, missä suomalaiset kohtaavat ulkomaalaisia ryhmiä, Lyytikäinen kertoi.

Turnausjohdossa myös toimivan Jan Waldenin mukaan turnauksen on tarkoitus olla korkeatasoisin Suomessa koskaan järjestetty jalkapalloturnaus, mitä lähellä nyt ollaankin tällä osallistujaryhmällä.

– Päätavoite on tuottaa tyytyväisyyttä joukkueille, pelaajille ja muille sidosryhmille, mikä on ehdoton vaatimus, että turnaus nähdään myös tulevinakin vuosina, Walden kertoi.

Suomesta turnaukseen osallistuvat HJK, TPS, FC Lahti, MYPA. JJK sekä järjestävä seura PK-35 Vantaa. Ruotsista ja Norjasta ovat mukana Djurgården IF ja Hönefoss BK, joissa molemmissa pelaa kaksi suomalaispelaajaa. Virosta paikalle saapuu FC Flora ja Liettuasta VMFD Zalgiris Vilna.

– Suomalaisille huippujoukkueille saadaan myös mahdollisuus kansainvälisiin peleihin, joihin ei monilla tiukan talouden aikana ole muuten mahdollisuutta, Walden jatkaa.

Turnauksessa pelataan myös yksi naisten huippuottelu, kun hallitseva Suomen mestari PK-35 Vantaa kohtaa Ruotsin mestarin Tyresön, jonka paidassa pelaa naisjalkapalloilun ”Messi” eli brasilialainen moninkertainen maailman paras naispelaaja Marta.

”Parasta pohjoismaissa”

HJK-luotsi Sixten Boström pitää turnausta merkittävänä saavutuksena sekä loistavana tilaisuutena suomalaisjoukkueille.

– Nyt voidaan hyvällä omalla tunnolla sanoa, että ollaan paras pohjoismaista. Muissa maissa ei vastaavia turnauksia ole. Norjassa on tammikuussa joku, mutta ei tässä mittakaavassa, Boström kehui.

HJK:n tavoitteena onkin ollut lisätä kansainvälisten otteluiden määrää varsinaisen kauden ulkopuolella, mitä tämäkin turnausosallistuminen tukee. HJK pelaa ottelut Hönefossia ja Djurgårdenia vastaan.

– Tämä palvelee meidän valmistautumista erittäin hyvin. Hyviä kansainvälisiä pelejä, joita pelataan mielellämme. Hienoa myös, että Norjasta saatiin joukkue mukaan. Heidän houkutteleminen on aina hankalaa, Djurgårdenilla sinänsä on helpompi tulla tänne.

”Kehittää pelaajia”

Viime kaudella Eurooppa-liigan karsinnoissa mukana ollut MYPA on näkee kansainväliset ottelut tärkeinä juuri pelaajien kehittymisen kannalta. MYPA kohtaa turnauksessa virolaisen FC Floran sekä Liettuan ryhmän.

– Opittiin paljon europeleistä ja ne kehitti pelaajia hyvin. Ollaan ensi vuonna kokematon ja nuorempi ryhmä kuin viime kaudella, MYPA-luotsi Toni Korkeakunnas kertoi.

– Haaste on kova. Noilla joukkueilla, jos oikein laskin, on yhteensä 14 maansa mestaruutta. Meillä on yksi.

Katso tästä turnauksen otteluohjelma (viralliset sivut)!