Kommentti: Saksalaisfutiksen taso yliarvioitu Mestarien liigan perusteella

© Kuva: Getty Images

Viime viikon ajan puheenaiheena kansainvälisessä jalkapallossa on ollut tietenkin saksalaisjoukkueiden Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin ylivoima vastustajiinsa FC Barcelonaan ja Real Madridiin nähden Mestarien liigassa.

Bayern johtaa välierää ennen Barcelonassa keskiviikkona pelattavaa toista osaottelua 4-0-lukemin, Dortmund puolestaan takoi 4-1-voittolukemat kotipelissään Realista, mikä kuitenkin jättää oven vielä jollain tasolla auki madridilaisryhmälle. Barcelonalle jatkoonpääsy on käytännössä liki mahdotonta.

Viime viikon tuloksista vedettiin laajoja johtopäätöksiä, joiden mukaan Saksan seurajalkapallon taso ohitti Espanjan tason. Tämä on toki lyhyellä aikavälillä totta – tulokset puhukoon puolestaan – , mutta pidemmällä aikavälillä asia ei ole näin yksinkertainen.

Barcelonalla ja Realilla välikausi

Espanja on ollut eurokentillä ja varsinkin maajoukkuetasolla viime vuosina hallitseva maa, ja sillä oli tälläkin kaudella kolme joukkuetta mukana Mestarien liigan puolivälierävaiheessa ja kaksi joukkuetta välierissä.

Mm. puolivälierissä espanjalainen yllättäjäryhmä Malaga oli todella lähellä pudottaa Borussia Dortmundin, mutta saksalaiset kirivät otteluparin viime minuuteilla espanjalaisten rinnalle ja ohi.

Barcelonan ja Realin tapauksessa joukkueiden suoritustaso on ollut kuluvalla kaudella ailahtelevampi kuin esimerkiksi viime kaudella. Pelaajaryhmien tasot ovat kuitenkin jotakuinkin samalla tasolla. Mistä epätasaisuus sitten johtuu?

Barcelonan tapauksessa tason pudotus on ollut seurausta monivuotisen käskyttäjän Pep Guardiolan yllättävästä lähdöstä viime kauden päätteeksi.

Tilalle nousi miehen apuluotsi Tito Vilanova, joka ”ydinperheen” miehenä piti vielä langat hyvin käsissä. Siitä osoituksena Barcelonan ennätyksellinen alkukausi aina jouluun asti, jolloin uusia piste-ennätyksiä jne. syntyi käytännössä viikottain.

Joulukuussa maailmalla annettiin tieto, että Vilanovan vuonna 2011 jo hoidettu syöpä oli uusiutunut. Mies onkin kevätkaudella ollut pitkiä jaksoja saamassa syöpähoitoja USA:ssa, jolloin joukkueen peräsimessä on ollut hänen oikea kätensä Jordi Roura.

Vilanovan poissaolo on näkynyt tiukoissa peleissä, joissa Rouran kokemus valmentajana ei riitä. Käskyttäjältä tarvitaan tappiotilanteissa jonkinlaista reagointia esim. puoliajalla tai vaihtojen muodossa, mitä ei ole juurikaan nähty. Tosin Lionel Messi on pystynyt voittamaan useita otteluita yksilösuorituksillaan.

Vilanova on seuran mukaan päivittäin yhteydessä joukkueeseen, mutta täysin poissaoloa ei voi tällä korvata ja se on näkynyt pelikentällä. Messikin kärsi vaivoista ennen Bayern-peliä eikä ollut täydessä kunnossa otteluparin avausosassa.

Mourinhon tilanne hiertää Realissa

Real Madrid päätti viime kauden Espanjan mestaruuteen keräämällä peräti 100 pisteen saaliin. Tällä kaudella joukkue menetti mestaruusmahdollisuutensa käytännössä jo ennen joulua.

Joukkue taistelee vielä kuitenkin tutkainta vastaan Mestarien liigassa, mutta mahdollisuudet ovat ohuet. Lisäksi joukkue tavoittelee pokaalia Espanjan cupin finaalissa toukokuussa.

Real voi parhaimmillaan kaataa kenet vain, mutta heikoimmillaan se on huonompi kuin moneen vuoteen. Taustalla lienee epäselvyydet päävalmentaja Jose Mourinhon tulevaisuudesta. Muun muassa arvostettu espanjalainen urheilulehti Marca on kertonut jo pitkään, että Mourinho tulee lähtemään kauden jälkeen.

Portugalilaisen kerrotaan myös olevan välirikossa seurajohdon sekä seuraikonien Iker Casillasin sekä Sergio Ramosin kanssa. Pelaajat ovat julkisuutteen vakuutelleet toki välien olevan kunnossa. Ei savua ilman tulta, voisi tähän aprikoida.

Summa summarum

Saksalaisjoukkueet ja koko Bundesliiga on nostanut yhä profiiliaan vertailussa La Ligaan ja sen huippuryhmiin, mutta mielestäni arvio siitä, että saksalainen seurajalkapallo olisi mennyt jo espanjalaisen ohi, on liian hätäinen.

Usein La Liga ja Valioliiga ovat kamppailleet eri arvioissa parhaan pääsarjan tittelistä, mutta nyt Bundesliiga pitää mainita vähintään samassa lauseessa edellisten kanssa tai jopa nostaa Espanjan liigan rinnalle Valioliigan sijaan.

Barcelona ja Real tulevat olemaan ensi kaudellakin suurimpia suosikkeja Mestarien liigan voittoon, yhdessä Bayernin sekä mahdollisesti Dortmundin kanssa, mikäli se saa korvattua lähtevät pelaajat kelpo vahvistuksilla.

Samaan kategoriaan voidaan lukea Englannista vain vuodesta toiseen huipputasolla oleva Sir Alex Fergusonin Manchester United. Muut Mestarien liigaan etenevät englantilaisseurat sekä esim. Italian suurseurat jäävät haastajakategoriaan.

Kai Lintinen ([email protected])