Englannin Valioliigan ohjelmassa on viikon alkajaisiksi vain yksi ottelu, mutta se on sitäkin makoisampi. Liigassa toisena oleva Manchester City saa vieraakseen kolmantena olevan Chelsean.

Cityn ero kärjessä olevaan Arsenaliin on kaksi pistettä, ja Chelsea on kärjestä viiden pisteen päässä. Merkityksellisempää ottelua mestaruustaistelun kannalta ei siis nykyisessä sarjatilanteessa voisi juuri kuvitella.

Manchester City lähtee otteluun liigan ylivoimaisesti kovimpana kotijoukkueena. Sen saldo Etihadilla on täydellinen: 11 ottelua, joista yhtä monta voittoa maalierolla 42-8. City on paukuttanut kotiotteluissaan siis vain yhden maalin vähemmän kuin Chelsea koko kaudella.

Cityn valmistautumista vaikeuttaa Sergio Agueron poissaolo, mutta kotijoukkueen materiaali hyökkäyspäässä on niin laaja ja laadukas, että jos Alvaro Negredon rinnalla on Agueron sijasta Edin Dzeko, ei aloituskokoonpanon tulivoima juuri heikkene.

Cityn suurin pelote illan ottelussa tulee olemaan huippuiskussa oleva David Silva. Espanjalainen teki viime ottelussa Tottenhamia vastaan käytännössä mitä tahtoi luoden tukun huippumaalintekopaikkoja ”Citizensille”.

Syyskierroksella Chelsean kotiottelussa Cityä vastaan Silva antoi koko ottelussa eniten syöttöjä, ollen siinäkin pelissä jatkuva uhka Chelsean puolustukselle.

Mourinhon Chelsea varovainen vieraspeleissään

Cityä vastassa on kuitenkin koko Valioliigan pitävin puolustus. Alakerran tiiviys onkin ollut manageri Jose Mourinholle pelin näyttävyyttä tärkeämpi asia, ja Chelsea onkin ottanut maalin voittoja liigassa kuusi Cityn kahta vastaan. Vähintään kolmen maalin voittoja Cityllä onkin jopa seitsemän, Chelsealla kolme.

Mourinho kritisoi Chelsean viime vastusta West Hamia ottelun jälkeen erittäin kovasanaisesti. Mourinho syytti ”Hammersia” siitä, että heidän vastustajansa ei yrittänytkään pelata, vaan lähti metsästämään vain pistettä.

Mediapelin mestarina tunnetulta portugalilaiselta ei olisi millään tavalla yllätys, mikäli Chelsea perustaisi illalla taktiikkansa ja avauskokoonpanonsa hyvin tiukkaan alakertaan ja vieraspisteen varjelemiseen. Chelsea on tällä kaudella pelannut jo 0-0 vieraissa sekä Arsenalia että Manchester Unitedia vastaan.

Chelsean kannalta on ensiarvoisen tärkeää, miten keskikentän pohjalla hyvin todennäköisesti aloittava Ramires onnistuu omassa pelissään.

Cityllä mahtava hyökkäysvoima

Cityn hyökkäävä keskikenttä tullee Silvan johdolla pyörittämään monipuolista hyökkäyspeliä, ja Ramiresin rooli Chelsean alakertaa rauhoittavana ja toppareita suojaavana pelaajana on suuri.

Hänen onnistumisensa mitataan siinä, kuinka näkymätön hän ottelun aikana on ja kuinka hyvin esimerkiksi John Terry hänen alapuolellaan ja Eden Hazard yläpuolellaan ovat näkyvissä.

Ramires on myös tällä valioliigakaudella eniten rikkonut Chelsean pelaaja. Jos Citylle tulee paljon vapaapotkuja varsinkin lähellä Chelsean rangaistusaluetta, on hyvän laukauksen omaava Cityn Yaya Toure vaarallinen mies vierasjoukkueelle.

Cityn voittaessa se menisi pisteellä kärkeen, ja Chelsea jäisi siitä jo kuuden pisteen päähän. Kotijoukkue lähtenee pelaamaan voitosta, vierasjoukkue tappion välttämisestä.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen