Valioliigan konkarihyökkääjä: ”Englannin pitää herätä jalkapallon muutokseen”

© Kuva: Getty Images

West Hamin konkarikärki Carlton Cole vaatii Englannin jalkapalloliittoa FA:ta reagoimaan maan valmennuskoulutuksessa enemmän taktisiin asioihin.

– Emme arvosta tässä maassa tarpeeksi sitä, mitä hyvä tekninen ja taktinen valmentaja pystyy antamaan joukkueelle. Itse sain pelikasvatuksen Charles Hughesin jalkapallo-opein ja meidän on pakko ymmärtää pelin kehittyneen sen jälkeen, Cole kertoi Daily Expressille.

Herra Hughes on vuonna 1929 syntynyt brittikentillä menestynyt valmentaja ja valmennusfilosofi, joka valmensi menestyksekkäästi Englannin amatöörien maajoukkuetta ja Iso-Britannian olympiajoukkuetta vuosina 1964-74. Hän perusti filosofiansa sellaiseen havaintoon tilastojen perusteella, että tehokkain tapa maalintekoon oli pallon toimittaminen vastustajan maalille mahdollisimman suoraa reittiä.

Mannermaiset opit vallanneet Valioliigan

Nykyisessä Valioliigassa nähdään kuinka mannermaiset valmentajat ovat arvostetuimpia ja vain harva englantilaisluotsi on pysynyt kehityksen kelkassa mukana. Liverpool-luotsi Brendan Rodgers on harvoja brittiluotseja, jotka ovat pystyneet omaksumaan monipuolisesti eri jalkapallokulttuurien oppeja.
– Tällaiset persoonat kuten Andre-Villas Boas, Brendan Rodgers ja Jose Mourinho ovat tulleet meidän maailmankatsomuksen ulkopuolelta ja näkevät lajin eri kulmasta. He ovat muuttaneet pelin lainalaisuudet ja ehkä FA:nkin pitäisi seurata enemmän kuinka he tekevät asioita.

Rodgers lähti pelaajauransa jälkeen hakemaan valmennusoppia Espanjasta ja liittyi 2000-luvun alussa Mourinhon pyynnöstä Chelsean organisaatioon nuorten valmentajaksi ja edelleen reservien valmentajaksi nähden läheltä myös ykkösjoukkueen toimintaa.

Tämän kauden tulokset Liverpoolissa puhukoot puolestaan, ovatko ratkaisujen hakeminen oman mukavuusalueen ulkopuolelta tuottaneet tulosta.