Aasian karsinnoista Brasilian MM-kisoihin selviytynyt Australia joutuu turnauksessa kovaan paikkaan. ”Socceroos” saa alkulohkossa vastaansa viime kisojen finalistit Espanjan ja Hollannin sekä vahvan Chilen.

Australian altavastaajan asema onkin selkeä eikä sen tilannetta helpota pakon sanelema nuorennusleikkauskaan. Chelsean kakkosvahti, 20 vuotta maajoukkueen mukana ollut Mark Schwarzer, maajoukkueen kapteeni Lucas Neill, hyökkääjä Harry Kewell sekä keskikenttämiehet Brett Emerton ja Brett Holman ovat kaikki vetäytyneet viime aikoina maajoukkueesta.

Kokematon on myös joukkueen valmennusosasto. Australia takelteli jo karsinnoissa, mutta kun se hävisi lokakuun harjoitusmaaotteluissa 0-6 -maalein sekä Brasilialle että Ranskalle, päätti maan jalkapalloliitto vaihtaa valmentajaa.

Uudeksi luotsiksi valittiin Ange Postecoglou, joka on aiemmin valmentanut vain nuorten maajoukkuetta ja Australian eri seurajoukkueita.

Muutamia ikäviä loukkaantumisia

Kuvaan kuuluukin, että nyt valittu alustava 30 pelaajan MM-miehistö on todella kokematon. Esimerkiksi joukkueen neljällä maalivahdilla on yhteensä vain 17 ottelua maaottelukokemusta. Ensikertalaisina ryhmään valittiin Englannin kolmannelta sarjaportaalta puolustaja Bailey Wright ja Saksan toiselta sarjatasolta hyökkääjä Ben Halloran.

Vain kahdeksan nyt valitun ryhmän pelaajista oli mukana edellisissä vuoden 2010 MM-kisoissa. Yksi heistä on aikaa vastaan kamppaileva joukkueen kapteeni Mile Jedinak, joka loukkasi nivusensa Valioliigan päätöskierroksella. Jedinakin ja Tim Cahillin rutiinille on varmasti käyttöä. Loukkaantumisten takia pois jäivät jo Robbie Kruse, Rhys Williams ja Trent Sainsbury.

– Tärkein asia ryhmää valitessa oli pelaajien kunto ja vire, mutta katsoimme myös toisella silmällä tulevaisuuteen. Meillä on Brasiliassa huomattava haaste, mutta myös iso mahdollisuus, Postecoglou kommentoi FIFA:n verkkosivuilla.

Australian alustava MM-ryhmä:
Maalivahdit: Mat Ryan (Club Brügge/Belgia), Mitch Langerak (Borussia Dortmund/Saksa), Eugene Galekovic (Adelaide United), Mark Birighitti (Newcastle Jets)

Puolustajat: Ivan Franjic (Brisbane Roar), Matthew Spiranovic (Western Sydney Wanderers), Curtis Good (Newcastle United/Englanti), Bailey Wright (Preston North End/Englanti), Jason Davidson (Heracles Almelo/Hollanti), Luke Wilkshire (Dynamo Moskova/Venäjä), Alex Wilkinson (Jeonbuk Motors/Etelä-Korea), Ryan McGowan (Shandong Luneng/Kiina)

Keskikenttäpelaajat: Mile Jedinak (Crystal Palace/Englanti), Mark Milligan (Melbourne Victory), James Holland (Austria Wien/Itävalta), Massimo Luongo (Swindon Town/Englanti), Adam Sarota (FC Utrecht/Hollanti), Oliver Bozanic (Luzern/Sveitsi), Matt McKay (Brisbane Roar), Mark Bresciano (Al Gharafa/Qatar), Josh Brillante (Newcastle Jets)

Hyökkääjät: Tim Cahill (New York Red Bulls/USA), Josh Kennedy (Nagoya Grampus/Japani), Tom Rogic (Melbourne Victory), Dario Vidosic (Sion/Sveitsi), Tommy Oar (FC Utrecht/Hollanti), James Troisi (Melbourne Victory), Ben Halloran (Fortuna Düsseldorf/Saksa), Adam Taggart (Newcastle Jets), Matthew Leckie (FSV Frankfurt/Saksa)