Jalkapallon MM-kisojen avauspelissä torstaina 12. kesäkuuta kohtaavat Brasilia ja Kroatia. Kroatian hyökkäyskalustossa on mielenkiintoinen pelimies, kun todennäköisesti paikan avauksessa ottava Eduardo da Silva, 31, kohtaa synnyinmaansa.

Eduardo taitelijanimellä tunnettu peluri saapui Kroatiaan vuonna 1999 juniori-ikäisenä ja nousi maan suurseuran Dinamo Zagrabin avauspelaajaksi ja päätyen myöhemmin edustamaan maata edustustasolla. Eduardo pelaa nykyään Shakhtar Donetskissa ja pelasi aiemmin myös Valioliigaa Arsenalissa.

Hyökkääjälle turnaus on ensimmäinen MM-tasolla. Vuonna 2006 häntä pidettiin liian nuorena ja vuonna 2010 Kroatia ei päässyt kisoihin.

– Tämä on todellakin erikoista, mutta on myös suuri mahdollisuus. Olen missannut kolme arvoturnausta, kun vielä vuoden 2008 kisojen aikana toivuin loukkaantumisesta, Eduardo kommentoi FIFA.com:ssa.

– Sain tuntea arvokisatunnelmaa kuitenkin vuoden 2012 EM-kisoissa, mutta ensimmäinen MM-turnaus on kuitenkin jotain erityistä. En ole osannut kuvitellakaan tällaista tapahtuvan: olla brasilialainen ja kohdata MM-kisoissa oma maasi vastustajan paidassa.

Eduardon tunteet ovat ymmärrettävästi kaksijakoiset.

– Ottelu on vielä MM-kisojen avauspeli maiden välillä. Katsokaa, olen ja tulen aina olemaan brasilialainen, mutta rakastan myös Kroatiaa kotimaanani. Ottelun alusta tulee hankala hetki minulle. Kunpa voisin laulaa molempia kansallislauluja.