Valioliigassa otetaan tällä viikolla esimakua joulunaikaan, kun takana on kauden ensimmäinen viikolla pelattu kierros. Esimerkiksi toisena oleva Manchester City pelaa seitsemän päivän sisään kolmannen ottelunsa, kun se kohtaa lauantain päätteeksi kotonaan Evertonin. Liigakärki Chelsea vierailee puolestaan Newcastlessa. Putoamistaistelussa nähdään jälleen yksi mielenkiintoinen kuuden pisteen ottelu.

Chelsean ykköstykki pelikelpoinen

Chelsea oli keskiviikkona Tottenhamia aivan ottelun alkuminuutteja lukuun ottamatta juuri niin vakuuttava kuin odottaa saattoi. Edes Diego Costan puuttuminen ei haitannut, vaan Chelsea rynnisti vakuuttavaan 3-0 –voittoon. Osujina olivat Ezen Hazard, Didier Drogba ja Loic Remy. Chelsea pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä kahdeksan kertaa, ja vain kaksi kutia meni ohi. Yksikään Tottenhamin boksin sisältä lähteneistä yrityksistä ei mennyt kohti maalia.

Eden Hazardin maalin alusti yhdessä belgin itsensä kanssa Drogba, kun taas Drogban osuman syötti Oscar. Keskikentän moottori oli kuitenkin 48 onnistuneella syötöllään ja 12 riistollaan jälleen Cesc Fabregas, joka lienee jälleen avauksessa. Costa palaa kärkeen, mutta Fabregasin peliä saattaa rajoittaa Nemanja Maticin poissaolo keskikentältä. Serbi on korttitilin täyttymisen takia pelikiellossa, eli Fabregasilta puuttuu hänet hyökkäävään rooliin vapauttava ja enemmän puolustukseen keskittyvä vieruskaveri Chelsean 4-2-3-1 –ryhmityksessä. Jos hyökkäysten rakentelu jää Hazardin, Oscarin ja Willianin harteille, ei Chelsea-fanien silti kannata menettää yöuniaan. Alakerrassa vakaa toppari Gary Cahill sai Tottenhamia vastaan aivotärähdyksen, eli hänetkin on korvattava.

Burnley-ottelussa tasapeliin kompastuneen Newcastlen sairaslista on vielä pidempi: Tim Krul, Ryan Taylor, Gabriel Obertan, Davide Santon ja Siem de Jong eivät pelanne ennen vuodenvaihdetta. Moussa Sissoko ja Jack Colback palaavat pelikieltojensa jälkeen.

Todennäköinen vierasvoitto olisi manageri Jose Mourinholle vasta ensimmäinen liigavoitto Newcastlessa. Hän on johtanut Chelsean St.James´ Parkille seitsemän kertaa Valioliigassa. Chelsea-pelaajista Hazard on onnistunut hyvin Newcastlea vastaan tehtyään neljä maalia Harakoiden verkkoon kolmessa viime kohtaamisessa.

Manchester Cityn trendi on nouseva

Manchesterin ja Liverpoolin välillä suurin kitka on sikäläisten Unitedin ja LFC:n välillä, mutta Manchester Cityn ja Evertonin ottaessa toisistaan mittaa on kyseessä yhtäläinen naapurikaupunkien mittelö.

Cityllä on allaan vierasvoittoon päättynyt nousu tappioasemasta Sunderlandia vastaan. Sergio Agüero teki taas tuhojaan kahdella osumalla. Hän on nostanut koko Cityn hyvään lentoon viimeisteltyään kaksi maalia marraskuun 25. päivänä Mestarien liigassa Bayern Münchenin verkkoon.

– Hän tulee olemaan painajainen Phil Jagielkalle ja Sylvain Distinille. Heidän tyylinsä huomioiden he pelaisivat paljon mieluummin isompia hyökkääjiä vastaan. Sellaisille he pärjäisivät fyysisesti. Agüero juoksee väleihin ja aiheuttaa heille ongelmia, arvioi Jamie Redknapp Sky Sportsin ottelukolumnissaan.

– Agüero on ilmiömäinen lahjakkuus ja voi ratkaista pelejä yksin, myönsi Etihad Stadiumilla viimeksi vuonna 2010 voittaneen Evertonin manageri Roberto Martinez.

Kaikki kilpailut mukaan lukien City on voittanut nyt neljä ottelua putkeen. Merkillepantavaa on, että noissa otteluissa se on noussut kahdesti tappioasemista voittoihin. Aleksander Kolarov ja Edin Dzeko ovat mukana ryhmässä, joista pelaava kokoonpano valitaan. David Silva on yhä sivussa.

Everton pelasi viikolla tasan Hullin kanssa. Sillä ei ole tulevalla viikolla Cityn Mestarien liiga –stressiin verrattavaa euro-ongelmaa varmistettuaan jo Eurooppa-liigan jatkopaikan. Nyt on siis keskityttävä pyrkimään ylöspäin Valioliigan 11. sijalta.

– Meidän pitää olla tietoisia pelaamisemme tasosta. Tietyillä hetkillä meidän on kontrolloitava palloa paremmin, ja terästettävä esitystämme. Kunhan teemme sen, voitotkin tulevat, sanoi Martinez.

Burnley tappiottomassa putkessa

Sijalla 18 olevan Burnley vierailee pykälää alempana olevan QPR:n Loftus Roadilla. ”Ärrät” on putoamisviivan alapuolella pisteen marginaalilla. Burnley taas on tasapisteissä viivan päällä olevan Hullin kanssa. Rangers voitti viime viikolla kotonaan kuuden pisteen taistelussa Leicesterin, mutta hävisi tiistaina Swansealle. Burnley taas nipisti tiistaina pisteen Newcastlelta.

Rangersin on luotettava kotietuunsa, sillä se on Valioliigassa peräti kahdeksanneksi paras kotijoukkue ja ottanut kauden kaikki pisteensä kotipeleissään. Tälläkin hetkellä se on hävinnyt vain yhden kuudesta viime kotipelistään. Leicesteriä vastaan se laukoi peräti 33 kertaa. Maaliensa lisäksi se sai tosin vain kolme yritystä maalia kohti.

– Olemme muuttaneet pelitapaamme kotona, ja jos saamme palloja hyökkääjille, keskityksiä boksiin ja määräämme pelin tahdin, annamme itsellemme mahdollisuuden jatkaa hyvää kotivirettämme, ennakoi QPR-kippari Joey Barton.

Burnley on ottanut peräti kahdeksan pistettä neljästä viime pelistään, eikä se ole hävinnyt niissä kertaakaan. Danny Ings on tehnyt kolme maalia kolmessa viime pelissä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen