Vuosi alkaa täydellä Valioliiga-kierroksella. Liverpool ja Swansea saavat huilata vain maanantaista saakka, kun kaikki muut pelasivat sunnuntaina. Kärkinelikon erot eivät muuttuneet viime peleissä miksikään, kun Chelsea ja Southampton, Tottenham ja ManU sekä Manchester City ja Burnley pelasivat keskinäisissä peleissään tasan.

Uudenvuodenpäivän herkkupala on Lontoon paikallisottelu Tottenham-Chelsea. Etelärannikolla pelataan europaikkojen kannalta tärkeä Southampton-Arsenal.

Fabregas kurittanut Spursia ennenkin

En usko koskaan nähneeni yhtä viihdyttävää maalitonta tasapeliä kuin mitä Tottenham-ManU oli viime sunnuntaina. Molemmat saivat luotua tilanteita, laukoivat paljon ja kuin ihmeen kaupalla pallot eivät menneet hyväksytysti maaliin.

Tottenhamin on kiittäminen pisteestä maalivahti Hugo Llorisia, jolta vaaditaan jälleen nappipeli, mikäli Tottenham haluaa jatkaa pisteiden ottamista kovilta vastustajilta. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä selvemmin Tottenham tosin otti hallinnan, ja ManU kamppaili manageri Louis van Gaalin mukaan vain elämästään. Tämä kovakuntoisuudesta kertova piirre rohkaisee Tottenham-kannattajia nytkin.

Hyökkäystehot eivät ole olleet Tottenhamilla kummoiset, sillä yhdeksässä viime kotiottelussaan se on tehnyt vain seitsemän maalia. Se on kuitenkin tappioton viidessä viime liigaottelussaan.

Chelsea onkin viimeisin joukkue, joka on voittanut Tottenhamin Valioliigassa. Tämä tapahtui joulukuun kolmantena päivänä, kun Chelsea höykytti vieraitaan Stamford Bridgellä 3-0. Chelsea rankaisi Tottenhamia nopeasti muutamasta virheestä.

– Se on Chelsean tyyli. He antavat ensin vastustajalle itseluottamusta, kun antavat pitää palloa, ja sen jälkeen rankaisevat pienimmästäkin virheestä, ennakoi Lloris Spurs-tv:n haastattelussa.

Tottenham kierrätti kahdessa viime pelissä miehistöään Chelseaa enemmän. Nyt vaihdoksia saatetaan nähdä Chelsealla enemmänkin, sillä vaihtoehtoja on: sairastuvalla ei ole ketään.

Cesc Fabregas pelasi 1-1 –tasapeliin päättyneessä Southampton-pelissä yhtä linjaa ylempänä kuin normaalisti. 13 maalia syöttänyt Fabregas on syöttänyt kahdeksan maalia yhtä monessa edeltävässä Tottenhamia vastaan pelaamassaan ottelussa.

– Tiedämme, että meidän täytyy voittaa, koska kärkipaikka vaatii voittoja jatkuvasti. Meidän on pelattava täydellinen, vaati Chelsean Filipe Luis.

Chelsealla on mahdollisuus tietää tulos Manchester City-Sunderland –ottelusta ennen ottelua. City saattaa siis siinä vaiheessa olla hetkellisesti tasapisteissä Chelsean kanssa.

Cazorla kovassa vireessä

Neljäntenä ja viidentenä tasapistein olevat Southampton ja Arsenal kohtaavat St. Mary’silla. Southampton onnistui Chelseaa vastaan hurjassa puolustustaistelussa ollen itse kliininen hyökkäyksessä. Kollektiivinen joukkuepuolustus antoi Chelsealle vain yhden laukauksen kohti maalia, joka toki meni maaliin. Southampton on päästänyt koko kaudella toiseksi vähiten maaleja.

Arsenal puolestaan kaatoi vieraissa West Hamin, eli molemmilla on alla hyvä suoritus. Tarkoittaisiko tämä siis sitä, että nyt Arsenalilla olisi taas uskomattoman löysän ja tunaroivan esityksen vuoro? Kovan tason ylläpitäminen on tuntunut olevan Arsene Wengerin miehille turhankin vaikeaa tällä kaudella.

– Pidän Arsene Wengerin joukkueita vastaan pelaamisesta, koska hänen pelitapansa ansiosta omallakin joukkueella on aina tilaa pelata, on Saints-manageri Ronald Koeman luonnehtinut Wengerin filosofiaa.

Southamptonille tärkeä Morgan Schneiderlin on pelikiellossa, mutta Ryan Bertrand palaa kokoonpanoon oltuaan lainasääntöjen takia sivussa Chelsea-pelistä.

Arsenalin tärkein pelaaja on tällä hetkellä Santi Cazorla. Hän on tehnyt viidessä viime pelissä neljä maalia, ja täyttänyt pelipaikkansa Mesut Özilin, Aaron Ramseyn ja Jack Wilsheren poissa ollessa erinomaisesti. Danny Welbeckin pelikunto on reisivamman takia epävarma.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen