MTV Sport uutisoi tänään tapauksesta, joka saattaa olla merkittävä ennakkopäätös jalkapallo-otteluissa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 27-vuotiaan miehen räjähderikoksesta sakkoihin ja noin 7000 euron korvauksiin. Syytetty oli sytyttänyt Suomi-Espanja-MM-karsintaottelun katsomossa hätäsoihdun ja heittänyt sen juoksuradalle syyskuussa 2013.

Olympiastadionin juoksurata vaurioitui soihdusta, ja syyttäjä esitti tämän vuoksi maksettavaksi 660 euron korvauksia. Palloliitto puolestaan vaati kannattajalta oikeudessa 7300 euron korvauksia, jotka Fifa oli langettanut Palloliiton maksettavaksi kielletyn soihdun takia.

Syyttäjä ei tukenut Palloliiton vaatimusta, mutta käräjäoikeus päätyi tuomitsemaan miehen korvauksiin myös Palloliitolle.

Syyttäjä katsoi, että mies ”oli tahallaan vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain vastaisesti käyttänyt räjähdettä siten, että teosta on aiheutunut omaisuusvahinkoa ja siten, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen terveydelle.”

Ei vielä kirjallisia perusteluja

Lähes 8000 euron korvauksien lisäksi miehelle kertyy tapauksesta 20 päiväsakkoa, tässä tapauksessa 580 euroa.

MTV Sportin mukaan päätös julistettiin tiistaina salissa Helsingin käräjäoikeudessa, mutta käräjätuomari ei ole vielä kirjoittanut perusteluja sakolle tai korvauksille.

Soihdut eivät ole Suomessakaan katsomoissa erityisen harvinaisia, joten käräjäoikeuden päätös voi hyvinkin olla merkittävä ennakkotapaus etenkin Uefan määräämien sanktioiden kannalta. Esimerkiksi HJK sai Uefalta marraskuussa 5000 euron sanktiot Eurooppa-liigan soihduista HJK:n fanikatsomossa. HJK:n mukaan myös tuo tapaus on räjähderikostutkinnassa.

27-vuotias myönsi oikeudessa rikoksen mutta oudoksui Palloliiton vaatimaa seuraamusmaksua. Oikeus katsoi, että koska Palloliiton maksu oli aiheutettu rikoksella, tulee miehen korvata se kokonaan.

Alkuperäinen MTV Sportin uutinen löytyy täältä.