Markkasen Valioliiga-ennakko: Kuumin hyökkääjä kohtaa tiukan alakerran

© Kuva: Getty Images

Valioliigaa pelataan tällä viikolla tiistaina ja keskiviikkona, sillä viikonloppuna jatkuu jälleen perinteikäs FA-cup. Kärkiseuroista Liverpool ja Tottenham kohtaavat Anfieldillä, ja Arsenal isännöi managerikohun keskellä olevaa Leicesteriä. Muista putoamistaistelun keskellä olevista joukkueista Sunderland ottaa mittaa QPR:sta ja Hull Aston Villasta.

Osuuko Kane vieraissa kärkiseuraa vastaan?

Aloitetaan kärjestä. Liverpoolilla ja Tottenhamilla on intensiteeteiltään varsin erilaiset derbyt alla. Tottenham mellasti kotonaan Arsenalin kumoon, ja Liverpool sinnitteli pisteen Evertonin vieraana. Aiempien kohtaamisten perusteella Liverpool on kotikentällään suosikki. Sillä on 13 voittoa viimeisistä 20 Anfieldillä pelatuista Spurs-otteluista, se on tehnyt peräti 15 maalia neljässä edellisessä keskinäisessä, ja kauden aiemmassa kohtaamisessa White Hart Lanella Tottenham sai lauottua vain kerran kohti Liverpoolin maalia.

Tottenhamilla on kuitenkin tilastoja tärkeämpi ase kokoonpanossaan: Harry Kane. Brittikärki on tehnyt tällä kaudella kaikissa kilpailuissa 22 maalia, mikä on enemmän kuin kukaan muu Valioliigan pelaaja. Valioliigassa Kane on osunut 12 kertaa. Liverpoolin Raheem Sterling, Daniel Sturridge, Rickie Lambert ja Fabio Borini ovat tehneet yhteensä 10 liigaosumaa. Vertailu on toki Sturridge siihen sisällytettynä hieman epäreilu Pool-kärjen viiden kuukauden poissaolon takia, mutta kuitenkin: Kane on tällä hetkellä Valioliigan kovavireisin hyökkääjä.

Kahdestatoista liigamaalistaan Kane on tehnyt neljä Chelseaa ja Arsenalia vastaan. Vieraskentillä niitä on syntynyt yli puolet eli seitsemän. Vastustajina on toki näissä otteluissa ollut tällä hetkellä sijoilla 13.-20. olevia joukkueita.

Liverpool on edelleen tällä hetkellä yksi Valioliigan parhaiten puolustavista joukkueista, ja viikonlopun maaliton tasapeli oli sille jo neljäs perättäinen nollapeli Valioliigassa. Todennäköistä on, että kentällä nähdään avauksissa kaksi tämän hetken parasta englantilaishyökkääjää, sillä Sturridgen voi odottaa avaavan tultuaan kahdessa viime pelissä kentälle vaihdosta.

Vieraspiste(id)en aika, QPR?

Valioliigassa on viimeisen neljän kauden aikana säilytty keskimäärin 38 pisteellä (= piste per ottelu). Sunderland on 24 kierroksen jälkeen tässä vauhdissa sijalla 14, ja sen vieras QPR on kerännyt 0,79 pistettä ottelua kohden. ”Ärrät” on kahden pisteen päässä turvasta, eli sijalla 17 olevasta Burnleysta. QPR:n kautta on leimannut kotona pärjääminen, sillä se on saalistanut kaikki pisteensä kotiotteluistaan. Sen pistekeskiarvo Loftus Roadilla on 1,46 ja tällä vauhdilla ja tavalla kauden loppuun jatkaminen toisi sen pussiin 27 tai 28 pistettä. Pelkillä nykytahdin kotiesityksillä se ei siis säilyisi. Vieraissakin pisteitä on alettava ottaa.

Sunderlandin Stadium of Lightilla näitä pisteitä ei kuitenkaan ole tarjolla. Sunderland on ottanut kahdesta edeltävästä pelistään neljä pistettä, ja näissä peleissä tuore hankinta Jermaine Defoe on tehnyt kaksi maalia.

QPR:ltä on vahvistetusti poissa tärkeät Charlie Austin, Richard Dunne ja Nedum Onuoha. Rio Ferdinandin ja Bobby Zamoran todennäköiset mukana olot ovat siis Rangersille hyvin tärkeitä. Sunderland saa Adam Johnsonin mukaan, mutta Jack Rodwellin ja Emanuele Zacherinin pelaaminen on epävarmaa.

Hullilla kotivoiton paikka

Maalinteon vaikeus on saanut Aston Villan putoamisuhan alle. Se on ennen Hullin vierailuaan viivan päällä vain kahden pisteen turvin, ja ensimmäisenä viivan alta sitä uhkaa juuri Hull. Vaikka Hull voittaisi, ei Villa silti vielä vajoaisi putoajan paikalle, sillä välissä olisi vielä puskurina keskiviikkona ManU:n vieraana pelaava Burnley.

Vain 0,5 maalia ottelua kohden tehneen Villan alavireinen hyökkääjä Christian Benteke on vaarassa löytää itsensä vaihtopenkiltä toisessa ottelussa peräkkäin. Benteke on tehnyt vain kaksi liigamaalia palattuaan kokoonpanoon loukkaantumisen jäljiltä lokakuussa.

Valioliigan huonoin kotijoukkue Hull haki viikonloppuna sensaatiomaisen tasapelin Manchester Cityn Etihad-stadionilta. Nikica Jelavic ja Abel Hernandez olivat penkillä varotoimenpiteenä, ja koska kumpikaan ei pelannut City-pelissä, voivat he hyvinkin olla illalla avauksessa.

Loppuun voitaneen mainita Arsenal-Leicester –ottelusta sen verran, että ottelussa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suuri kotivoitto.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.