Helsingin Töölöön on hiljattain noussut uusi HJK:n juniorijalkapallohalli. Viralliselta termiltä ylipainehalli, epävirallisemmin ihan vain kuplahalli, joita rakennetaan Suomessa uusia tasaiseen tahtiin.

Hallin rakentanut Aaba Kotikentät Oy:n yrittäjä Pasi Riikonen kertoo, miksi halleissa kannattaisi pitää yllä mielellään kahdeksan asteen lämpötilaa – vaikka junioreille riittäisi pelaamiseen ja harjoitteluun hyvin 4-5 astetta.

– Kun vanhemmat kokevat, että he eivät jäädy kentän laidalla ja tykkäävät siten tulla paikalle, siitä syntyy helposti positiivinen kierre: ”että kun nyt olen täällä joka tapauksessa, voin ruveta vaikka joukkueenjohtajajaksi tai muuta”, Riikonen kuvaa.

– Seurat kuitenkin elävät siitä vapaaehtoisuudesta. Kun on riittävästi vanhempia, tietty alue voi kääntyä totaalisesti futiksen piiriin. Esimerkiksi Helsingissä PPJ Eiran 2006-syntyneissä on muistaakseni noin 55 junnua. Koulussa siis melkein jokainen alueen sen ikäisistä pelaa joukkueessa.

– Kun Suomifutiksessa puhutaan paljon omaehtoisesta harjoittelusta, niin tässähän se on optimaalista: kun 80 prosenttia kundeista tai mimmeistä harrastaa futista, se tarkoittaa, että he pelaavat myös koulussa välitunneilla.

Täältä löydät kuvia rakenteilla vielä olevasta HJK:n hallista, joka rakennettiin osin HJK-Barcelona-ottelun tuotoilla.