Jalkapallomaajoukkue saa jälleen ulkomaalaisen valmentajan. Itse asiassa kun ensi vuoden alussa kiperässä virassa aloittava Hans Backe lasketaan mukaan, on kolme neljästä viime päävalmentajasta (Roy Hodgson, Stuart Baxter, Mixu Paatelainen, Backe) muun kuin leijonakantisen passin omaavia. Tämä lienee selkeä viesti kotimaan ammattikunnalle.

Backe aloittaa paikassa, jossa Huuhkajat on suosionsa pohjalla. Paatelaisen aikakaudella tulokset eivät olleet likimainkaan hyväksyttäviä, ja Paatelaisen maneerisuus ja ajoittainen jääräpäisyyskin ovat saaneet jopa joukkueen intohimoisimmatkin kannattajat suhtautumaan maajoukkueeseen negatiivisesti. Huuhkajat ei ole pitkään aikaan pelannut kenenkään mielestä hyvin, oikealla taktiikalla saati oikeilla pelaajilla.

Backen viesti päivän lehdistötilaisuudessa pyrki pitkälti paikkaamaan Paatelaisen ajan haavoja. Hän ei julkistanut mitään tiettyä pelisuunnitelmaa huoneentaulukseen, vaan teroitti joustavuuden merkitystä vastustajien mukaan. Tämä lienee joulukuusen kuvainnollista polttoa janonneille Huuhkaja-faneille yhtä makeaa kuin jokainen voitto, jonka Suomi Backen alaisuudessa ottaa.

Taktiikan joustavuuden vaade toki tarkoittanee sitä, että kivikovassa MM-karsintalohkossa näemme ensisijaisesti tiukkaan puolustuspeliin keskittyvän Suomen. Aivan niin kuin Hodgsonin aikaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen