Urheilufanien fanaattisuus menee monesti yli ja sen ovat kokeneet myös erotuomarit. Yhtenä esimerkkinä on entinen huipputuomari Urs Meier.

Hän oli erotuomarina vuoden 2014 EM-kisojen puolivälieräottelussa. Brittilehdistö risti sveitsiläisen syntipukiksi Englannin putoamisemelle, kun tämä hylkäsi toppari Sol Campbellin tekemän maalin 90. minuutilla Portugalia vastaan. Portugali voitti kamppailun lopulta rankkareilla.

Erotuomarien kohtelu on noussut Britanniassa pinnalle, kun Skotlanti putosi Rugbyn MM-kisoista Australialle. Ottelun erotuomari oli tuominnut Australialle viime hetkien rangaistuspotkun, millä joukkue varmisti voittonsa.

Britanniassa tomari on saanut paljon kuraa niskaansa tästä ja kaiken lisäksi Rugbyn kattojärjestö kuumensi tilannetta tiedottaomalla tuomarin tehneen väärän päätöksen.

– Olin The Sunin etusivuilla kolme tai neljä päivää. Toimittajat tulivat kotiini ja kysyivät minusta, Meier kertoi BBC Sportille väittäen toimittajien lahjoneen hänen lapsiaan Valioliiga-pelien lipuilla.

– Ensimmäisenä päivänä minulle tuli yli 5000 puhelinsoittoa ja ensimmäisen tunnin aikana pelin jälkeen sain 16 000 sähköpostia. Tilini piti sulkea. Iso-Britannian pääministeri Tony Blair sanoi televisiossa, että tein väärän tuomion. Koko Englanti oli minua vastaan.

Sveitsissä Meier joutui poliisien suojelukseen.

– Poliisi pelkäsi, että englantilaiset kannattajat tulisivat toimistooni tai että jotain tapahtuisi työntekijöille tai perheelleni. Minulla oli kaksi aseistettua turvamiestä toimistoni edessä viikon ajan.

– Se oli vaikeaa aikaa. En olla 10 päivään yhteydessä perheeni tai ystäviini poliisin suosituksesta. Perheeni oli kovassa paineessa. Koulussa lapsiani kohtaan hyökättiin muiden oppilaiden toimesta. 14-vuotiaalle pojalleni sanottiin, että ”isäsi teki karmean virheen, hän on huono tuomari”. Tämä ei ollut helppoa hänellekään.

Meier vaatii jalkapalloliitoilta vahvempia otteita tilanteiden hillitsemiseksi.

– Jos UEFA olisi antanut lausunnon, missä olisi myönnetty virhe, kampanja minua vastaan olisi päättynyt parissa päivässä, Meier pohti omalta osaltaan.

– Liittojen pitää auttaa tuomareita, jotka ovat niiden näkyvä osa kentällä. Liitoilla on vastuu suojella tuomareita. Minun tapauksessa sellaista ei ollut tarjolla.