Täksi kaudeksi Saksan kakkosbundesliigan FSV Frankfurtista sarjatasoa alemmas kolmosbundesliigaan Energie Cottbusin riveihin siirtynyt Joni Kauko, 25, on saanut uudessa seurassaan juuri sitä, mitä siirrolla haki: vastuuta.

Kauko sai tarpeekseen vähäisistä peliminuuteista viime kauden jälkeen. Minuutteja ei irronnut Frankfurtissa samaan tapaan kun debyyttikaudella 2013-14, eikä keskikentän pohjapelaaja ollut tyytyväinen vaatimattomaan rooliinsa. Hän siirtyi Frankfurtiin Veikkausliigan FC Lahdesta ja pelasi heti avauskaudellaan 27 kakkosbundesliigan ottelussa.

Täksi kaudeksi Kauko päätti jättää Frankfurtin, mutta tavoitella vielä sopimusta samasta sarjasta. Kun sopivaa sopimustarjousta ei kakkosbundesliigasta kuulunut, alemmalle sarjatasolle siirtyminen tuli ajankohtaiseksi. Pian kolmosbundesliigan Energie Cottbuss otti Kaukoon yhteyttä, ja turkulaiselle luvattiin runsaasti vastuuta.

Nyt kun kolmosbundesliigan kaudesta on pelattu hieman yli puolet, Kaukon siirron voidaan sanoa olleen kannattava, ainakin peliajan kannalta. Suomen maajoukkueen pelaajarinkiinkin kuuluva Kauko on pelannut Cottbusin paidassa 21 ottelusta 18:ssa, joista kaikki hän on pelannut alusta loppuun.

– Sehän siinä on tärkeintä. Lähdin hakemaan niitä ysikymppisiä ja niitä on tullut. Alun perin tiesin, että tämä on hieno ja iso seura ja täällä on kunnianhimoa. Varsinkin nyt kun olemme alkaneet kääntämään kurssia talvea kohden, niin tämä on maistunut entistä paremmalta, Kauko sanoo SuomiFutis-sivustolle.

Pelaaminen maistuu Kaukolle, vaikka kolmosbundesliiga on tasoltaan hieman heikompi kuin viime kauden sarjaporras.

– Onhan siinä eroa. Ehkä sellainen virhealttius on se suurin ero mitä olen huomannut, ei niinkään pelaajien taitotaso. Pelaajat tekevät täällä enemmän virheitä niissä ratkaisevissa paikoissa, mutta jos pelaajia vertaa, niin molemmista sarjoista löytyy yksilötasolla todella paljon hyviä pelaajia, hän kertoo.

Viime kaudella Kaukon itseluottamus kärsi, kun luottoa ei tullut valmennusjohdolta. Hän koki harjoitelleensa hyvin, mutta siitä huolimatta kunnon mahdollisuutta ei siunaantunut. Nyt hän on jälleen alkanut nauttia jalkapallosta toden teolla.

– Nyt fiilis on ihan eri tasolla kun mitä se oli tällä hetkellä viime vuonna. Kyllä se vaikuttaa paljon, että pääsee joka pelissä pelaamaan täydet minuutit.

20 joukkueen kolmosbundesliigassa sijalla 14 olevan Energie Cottbusin joukkueharjoitukset jatkuvat jälleen 4. tammikuuta. Pelit kolmosbundesliigassa käynnistyvät joulutauon jälkeen 23. tammikuuta, kun edessä on vieraspeli Chemnitzer FC:tä vastaan.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros