Huipputykki päätti viimein uransa: ”Olin lopettamassa jo vuosia sitten, mutta maaleja vain tuli ja tuli”

2000-luvun parhaisiin maalintekijöihin koko Euroopan mittakaavallakin lukeutuva Luca Toni, 38, pelasi sunnuntaina ammattilaisuransa viimeisen pelin – ja millainen tulikaan tästä ottelusta.

Tonin edustaman Hellas Veronan putoaminen Serie A:sta oli varmistunut jo aiemmin, mutta joukkue sai itsestään parhaan irti kun mestaruuden jo varmistanut Juventus kaatui 2-1-lukemin. Samalla päättyi torinolaisseuran 27. ottelun tappioton putki kotimaassa.

Toni itse ampui joukkueensa avausmaalin rankkarista ns. Panenka-tyylillä eli liki ylimielisellä roikulla keskelle maalia. Osuma oli konkarikärjelle kauden kuudes. Viime kaudella mies vielä nakutti jopa 22 maalia, millä hän jakoi maalikuninkuuden Mauro Icardin kanssa.

Toni hieman ihmetteli itsekin, että ura kesti näin pitkään.

– Minun olisi varmaan pitänyt lopettaa urani jo 4-5 vuotta sitten, mutta jatkoin pelaamista, koska maaleja tuli ja tuli, Tonia siteerattiin BBC Sportilla.

Toni teki urallaan kaikkiaan yli 300 maalia seura- ja maajoukkuepelit mukaan lukien. Kaudella 2005-2006 hän ampui 30 maalia Serie A:ssa, mikä oli tämän rajapyykin ylitys ensi kertaa vuosikymmeniin.

Parempaan saldoon on yltänyt sen koommin vain tällä kaudella 33 liigamaalia ennen päätöskierrosta ampunut Gonzalo Higuain.

Toni pelasi pääosin kotimaansa eri seuroissa, mutta mies muistetaan myös mm. Bayern Münchenistä ja 2010-luvulla mies piipahti myös Dubaissa.