© Kuva: Getty Images

Real Madridin viittä Euroopan cupin voittoa vaaditaan mitätöitäväksi – miten reagoi UEFA?

Kampanjoiden järjestämiseen tarkoitetulla Change.org-verkkosivustolla kerätään vetoomusta Real Madridin 1950-luvulla voittamien Euroopan cuppien jälkikäteiseksi kumoamiseksi. Euroopan cup oli Mestarien liigaa edeltänyt eurooppalaisten seurajoukkueiden välinen turnaus.

Viime viikon torstaina Urheilun oikeudenmukaisuus -nimen alla käynnistetty vetoomus vaatii Real Madridin voittojen kumoamista, koska kampanjoijat katsovat palkintojen olevan epädemokraattisia tuolloin Espanjaa hallinneen diktatuurin vuoksi.

– Haluamme pyytää urheilun ja demokratian edustamien arvojen nimissä välitöntä Real Madridin 50-luvulla voittamien viiden Euroopan cupin mitätöintiä, vetoomuksessa vaaditaan Sport-lehden mukaan.

Real Madrid hallitsi eurooppalaista jalkapalloa 50- ja 60-luvuilla, jolloin seura voitti yhteensä kuusi Mestarien liigaa edeltänyttä Euroopan cuppia. Madridin tärkeimpiin pelaajiin kuului tuolloin argentiinalainen Alfredo di Stefano.

Change.org-sivuston mukaan sen kautta laadittuja vetoomuksia on allekirjoittanut yli 130 miljoonaa ihmistä. Sivusto kutsuu itseään ”maailmanlaajuiseksi muutosta mahdollistavaksi alustaksi”.

Madridin pokaalien mitätöintiä vaativan vetoomuksen on tähän mennessä allekirjoittanut yli 40 000 ihmistä. Vetoomuksen ajan täyttyessä sen aloittajat luovuttavat sen Euroopan jalkapalloliitolle UEFA:lle. Nähtäväksi jää, miten jalkapalloliitto aikoo reagoida vetoomukseen.

Samalla verkkosivustolla kerättiin nimiä viime vuonna Real Madridin puheenjohtajan Florentino Perezin poistamiseksi tehtävästään, mutta Marca-lehden mukaan kampanja päättyi nopeasti vailla laajempaa huomiota.