© Kuva: Pekka Mäntylä

Kottila paljasti Mestarien liiga -maalistaan Benficaa vastaan: ”Olin vaimolle luvannut kumartaa”

Tiistaina muisteltiin menneitä, kun Viasat näytti Mestarien liiga -studiossaan insertin, jossa aiheena oli HJK:n taival Mestarien Liigassa 1998.

Videolla oli esillä etenkin voittoisa Benfica-ottelu, josta HJK otti ainoan voittonsa koko seurahistoriansa aikana Mestarien liigassa. Videolla esiintyivät myös muun muassa Aki Riihilahti ja Mika Lehkosuo.

Itse studiossa paikalla olivat tuttuun tapaan Ville KlingaPasi Rautiainen ja Mika Kottila. Parhaiten HJK:n UCL-taipaleesta on perillä Kottila, joka pelasi kyseisessä joukkueessa ja onnistui myös maalinteossa Benfica-voitossa.

Videon loputtua Klinga kysyikin Kottilalta kyseisestä ottelusta.

– Kylmiä väreitä tuli, kun katsoi noita vanhoja klippejä. Uskomaton fiilis, mutta kyllä sieltä aika paljon vielä muistaa, Kottila kertoi.

Samalla kuultiin mielenkiintoinen tarina miehen tekemästä osumasta Benfican verkkoon Helsingin Olympiastadionilla.

– Ennen kuin lähdin kotoa silloin päivällä, sanoin vaimolleni, että kun tänään minä teen maalin, niin tulen kumartamaan sinulle siihen pääkatsomon eteen. Maalin tehtyäni minä sitten kumarsin ja moni tulkitsikin tämän kumarruksen kohdistuneen faneille, vaikka sanoin jo aikaisemmin aamulla kumartavani vaimolle. Tuo kuvasti sitä, että kun Benfica oli kotona vastassa, niin olin todella itsevarma silloin ja that’s it. Ei ollut muuta vaihtoehtoa.

HJK:n Mestarien liigan lohkovaiheeseen selviytyminen oli teko mihin kukaan muu ei ole Suomessa pystynyt. Vaikka HJK jäikin lohkossaan viimeiseksi, niin helpolla helsinkiläiset eivät vastustajiaan päästäneet.

– Se miten homma rakentui tuohon voittoon, niin me pelattiin ensiksi loistava peli vieraissa (PSV) Eindhovenia vastaan. Siitä tuli lopulta todella katkera tappio. Toinen oli Saksan hallitseva mestari Kaiserslautern Olympiastadionilla. Sitä ottelua me vietiin kuin litran mittaa, mutta jäätiin lopulta 0-0 tasapeliin. Siinä huomasi, että meidän itseluottamus vahvistui jatkuvasti. Kolmas olikin sitten Benfica, eikä meillä ollut silloin muuta vaihtoehtoa kuin voittaa tuo ottelu.

Viasatin tiistain tv-pelissä Leicester kukisti FC Kööpenhaminan 1-0. Keskiviikkona Viasatin pääpelinä on äärimmäisen kiinnostava Manchester City – Barcelona.

Oiva Lonka
Twitter @OivaLonka