Synkkääkin synkempi marraskuu suomalaisessa jalkapallohistoriassa – ”Katsotaanko peiliin ja kääritäänkö hihat?”

© Kuva: Juha Tamminen

Harmaa ja synkkä marraskuu on ollut monelle muusikolle aihe tehdä lyriikoita. Marraskuu on myös kuukausi vuonna 2016, jolloin suomalainen jalkapallo syveni syvälle, syvemmälle kuin ehkä koskaan aiemmin.

”Etkö tiedä voi yksinäisen miehen viedä marraskuu”, (Miljoonasade – Marraskuu).

Vuonna 2016 marraskuu teki Suomen tämän hetken parhaasta jalkapalloilijasta, Roman Eremenkosta, yksinäisen miehen. Uefa langetti Eremenkon kahden vuoden kilpailukieltoon kokaiinin käytöstä. Seura ja Eremenko aikovat valittaa päätöksestä, mutta joka tapauksessa Eremenko menetti kasvonsa. Samalla myös suomalainen jalkapallo menetti (mainos)kasvonsa.

”Se kuka leikkiin lähtee, se marraskuun kestäköön”,  (Ruger Hauer – Marraskuu).

Juuri osuvammin ei Eremenkon tilannetta tällä hetkellä voisi kuvailla. Oman tekonsa kanssa on nyt elettävä ja seuraukset kestettävä.

Se Eremenkosta. Suomalaisessa jalkapallossa kun puimista on riittänyt muutoinkin.

”Kuka voisi vapauttaa tän ahdistuneen kansan? Ja heikko mieli aina harhaan astuu, ja jalanjäljet peittää alleen marraskuu”, (Ruger Hauer – Marraskuu).

Hans Backesta tuli Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja tämän vuoden alussa. Hänen aikana Huuhkajat eivät ole voittaneet yhtäkään ottelua. Ei yhtäkään koko vuonna 2016. Näin kävi viimeksi vuonna 1992. Viimeinen tappio tuli viime viikon marraskuisena lauantaina Ukrainaa vastaan.

Backe ei vapauttanut tätä ahdistunutta jalkapallokansaa, joka yhä elää unelmasta päästä jalkapallon arvokisoihin. Suomen Palloliitto astui tulosten valossa harhaan valitessaan Backen päävalmentajaksi, ja lakaisi jäljet marraskuun alle, sillä Backe saa ainakin vielä jatkaa Huuhkajien päävalmentajana.

”Marraskuu kaiken tämän keskellä sua hiljaa ikävöin”, (Miljoonasade – Marraskuu).

Suomalainen jalkapallokansa ikävöi niitä aikoja, kun voitimme jalkapallo-otteluita. Ikävöimme sinua Jari Litmanen, emmekä edes kovin hiljaa.

”Marraskuu muuttuu joulukuuks, tai huonoin päivin takas lokakuuks”, (Ruger Hauer – Marraskuu).

Kyse onkin nyt siitä, miten tästä jatketaan. Katsotaanko peiliin ja kääritäänkö hihat? Vai jatkammeko sysimustaa taaperrusta kohti uusia marraskuita.