Argentiina hävisi Etelä-Amerikan MM-karsinnoissa tiistaina Bolivialle 0-2. Huikean historian omaava maa on vaarassa jopa pudota Venäjän MM-lopputurnauksesta.

Tappio tiesi sitä, että Argentiina on nyt jatkokarsintapaikalla, kun karsinnoissa on jäljellä neljä ottelua. Ecuador on kahden pisteen päässä, Peru ja Paraguay neljän.
Argentiina kohtaa vielä vieraissa Uruguayn, kotonaan Venezuelan ja Perun sekä päätöskierroksella Ecuadorin vieraissa. Voi hyvin olla, että Argentiinan kohtalon ratkaisee juuri tuo ensi syksyn päätöspeli Ecuadoria vastaan.

Argentiina on hävinnyt viidestä viime karsintapelistään kolme, Bolivialle, Brasilialle ja Paraguaylle. Joukkueen yleisilme on ollut läpi karsintojen todella ailahteleva; hyviä suorituksia on seurannut karmaisevia floppeja – kuten tiistaina.

Ja joukkueessa pelaavat kuitenkin mm. Lionel Messi, Gonzalo Higuain, Angel di Maria, Sergio Aguero ja Paulo Dybala. Silti tulosta ei tule.

[nosto tasoitus=”oikea”] Hyökkäyskalusto on mieletön, mutta Argentiina on tehnyt 14 karsintaottelussa vain 15 maalia. Brasilia on murjonut jo 35 maalia karsintalohkossa. Vain Bolivia ja Paraguay ovat tehneet lohkossa vähemmän maaleja.[/nosto]

Kaiken muun lisäksi Messi sai FIFA:lta ennen Bolivia ottelua neljän matsin pelikiellon, joten hän on käytettävissä vasta viimeisessä karsintaottelussa. Tosin Argentiina aikoo valittaa pelikiellosta, mutta en usko sen menevän läpi.

Argentiinaa valmentaa nyt Edgardo Bauza, joka tuli viime kesänä erotetun Gerardo Martinon tilalle. Bauza on jo seitsemäs päävalmentaja 2000-luvulla.

[nosto tasoitus=”oikea”]Bauza oikeastaan paljasti Messin pelikiellon yhteydessä, mistä kiikastaa. Hän kertoi, että kun pelikielto tuli niin myöhään ennen Bolivia ottelua, heille ei jäänyt aikaa sopeutua tilanteeseen. Eli Bauzalla ei ole pelisuunnitelmaa, jos Messi ei pelaa.[/nosto]

Kaikki on Argentiinan maajoukkueessa rakennettu Messin ympärille ja sen varaan, että hän pelaa. Ja pelastaa. Samalla tavalla Argentiinassa on ollut monesti ennenkin, supertähtiä on riittänyt: 1970-luvulla oli Mario Kempes, 80- ja 90-luvulla Diego Maradona, sitten Gabriel Batistuta ja vuodesta 2005 asti Lionel Messi.

Argentiina on ollut tähtikulttinsa vanki. Kultti on tuonut maailmanmestaruudet 1978 ja 1986, muttei enää sen jälkeen. Copa American tuorein mestaruus on vuodelta 1993.

1970 on ainoa kerta, kun Argentiina ei ole selvinnyt karsinnoista MM-lopputurnaukseen. Jalkapallohullulle maalle olisi täydellinen katastrofi, jos nyt tulee toinen vastaava. Jos se aiotaan välttää, on Edgardo Bauzan pikaisesti mietittävä, millä systeemillä joukkue pelaa ilman Messiä. Sen ei luulisi olevan mahdoton tehtävä, niin laadukas joukkueen materiaali on ilman häntäkin. Tai sitten – taas kerran – siellä on väärä mies puikoissa.

Lauri Hollo