Veikkausliigan tulevan kauden nimekkäin paluumuuttaja löytyy Turusta. FC Interiin Saksasta palannut Timo Furuholm haluaa pukea työhaalarit päälle ja nostaa Interin takaisin huipulle.

Viime syksyllä FC Hallescherissä Saksan kolmosliigassa pelannut Furuholm ei saanut peliaikaa, mutta pahimmat vatsakivut tulivat ihan muista syistä. Rakas Inter oli vajonnut pohjalle Veikkausliigassa ja taisteli sarjapaikasta.

Turussa elettiin todellista jalkapallon kiima-aikaa. Inter ja Ykkösessä pelaava TPS kohtasivat nousukarsinnassa, tai Furuholmin silmin putoamiskarsinnassa. Hikikarpalot olivat otsalla.

– Siinä oli monenlaisia tunteita. Ensinnäkin Interin mahdollinen putoaminen, joka kosketti aika syvältä ja aiheutti paljon huonoja päiviä. Toinen juttu oli toki se, että vastassa oli rakas vastustaja Tepsi. Fakta on kuitenkin se, että Turussa pitäisi olla kaksi pääsarjajoukkuetta.

– Mielummin näen vastustajan kehässä kuin köysissä. Mutta toki toivoin, että Inter hoitaa ne pelit. Toivottavasti TPS nousee myöhemmin meidän kiusaksi ja onneksi Veikkausliigaan, Furuholm sanoo SuomiFutis-sivustolle.

Furuholmin palkkasoturiajat, kuten hän itse luonnehtii, olivat lähestymässä loppuaan. Interiin paluu oli mielessä, kun mies seurasi karsintapelejä. Sen verran hyökkääjältä löytyy Inter-sydäntä, että paluu olisi ollut mahdollinen, vaikka seura olisi pudonnut Ykköseen.

– Vaikka Inter olisi pudonnut divariin, olisin voinut harkita paluuta. Totta kai siinä olisi taloudelliset jutut vaikuttaneet. Olen kokenut aina piston sydämessä, että olen Stefanille (Håkans) ja muille täällä jotain velkaa siitä, miten kärsivällisesti he ovat minua kohdelleet esimerkiksi loukkaantumisten ja kiukuttelujeni kanssa, Furuholm kertoo vakavalla ilmeellä.

Karsintojen viimeinen pillin vihellys Veritas stadionilla helpotti päätöstä palata Turkuun.

– Toki säilyminen liigassa vahvisti päätöstäni. Silti enimmäkseen tässä on kysymys minun ja Interin välisestä suhteesta. Tein päätöksen siksi, että koin palkkasotilasaikani olevan ohi ja halusin päästä paikkaan, jossa tunneside seuraan on vahvempi kuin jossain Mannheimissa. Tähän asti päätös tulla tänne on tuntunut yhdeltä elämäni parhaimmista, Furuholm myöntää.

Inter on muuttunut

Se Inter, josta Furuholm vuonna 2011 lähti ei ole enää entisensä. Uusi ja uljas pukukoppi ei ole ainut asia, joka on muuttunut.

– No, Job Dragtsma on ainakin Venezuelassa, Furuholm hymähtää ja vakavoituu nopeasti:

– Seura on kehittynyt. Shefki (Kuqi) on nähnyt niin paljon, että hän tietää minkälainen on ammattimainen ympäristö ja mitä se vaatii. On se toki kivaa, että meidän kopissa on tilaa vihdoinkin ja teemaväritystä. Loppujen lopuksi olen silti sellainen tyyppi, jota kiinnostaa vain menestys ja että sen eteen tehdään kaikki mahdollinen. Sillä puolella on otettu isoin harppaus.

Päävalmentaja Kuqi on panostanut Interissä osaavaan valmennusryhmään. Furuholmin mukaan se on näkynyt harjoituskaudella todella korkeana vaatimustasona. Uusi päävalmentaja ja uudet metodit ovat tuoneet raikkaan tuulahduksen Interiin.

– Ehkä aikaisemmin ongelma saattoi olla siinä, että Stefan ja Jobi (Dragtsma) alkoivat olla jo niin hyvää pataa, että Jobi tiesi, ettei kannata yrittää saada Stefania myöntymään tällaisissa kehitykseen liittyvissä asioissa, mitä nyt on nähty.

– Kehitys vaatii sellaisia ihmisiä, jotka päättäväisesti ajavat omaa asiaansa. Shefki on tehnyt selväksi, mitä haluaa. Ei Veikkausliigassa tietenkään kaikkeen ole varaa, mutta se mitä olemme nyt saaneet täällä aikaiseksi, on mielestäni luksusta Veikkausliigan tasolla, Furuholm kehuu.

Myös Furuholm on muuttunut

Puitteet ovat kunnossa ja pelaajisto Veikkausliigan parhaimmistoa. Nyt vastuu siirtyy joukkueelle. Furuholm tietää, ettei keskinkertaisuus enää riitä.

– Se, mitä me voimme antaa takaisin on, että voitamme pelejä. Meidän täytyy olla korkealla sarjataulukossa.

Kentällä tuittupäisenä pelaajana tunnettu Furuholm on valmis pukemaan työhaalarit niskaan tulevalla kaudella. Furuholmin edellisellä Veikkausliiga-kaudella maaliverkko heilui peräti 22 kertaa. Maalikuninkuus ei ole kuitenkaan nyt ensimmäisenä mielessä.

– En tullut tekemään tänne 23 maalia. Jos minun pitää pelata pelipaikkaa, jossa pitää puolustaa enemmän, teen sen. Tilanne on erilainen kuin vuonna 2011. Silloin ymmärsin, että maaleja tekemällä voin saada matkalipun ulkomaille. Silloin kaikki eivät varmastikaan olleet täysin tyytyväisiä minun muuhun pelaamiseen.

– Tämän kauden Furuholm on joukkuepelaaja. Olen sen verran vanha kaveri jo, että haluan voittaa joukkueena ja kokea sen fiiliksen.

Furuholmin sanat lupaavat hyvää Interin kannalta.

Lue lisää Veikkausliigan ennakkopakettiin lukeutuvia juttuja tästä linkistä.