HIFK:n harjoituskausi on ollut kaikkea muuta kuin ihanteellinen. Sen myöntää myös päävalmentaja Antti Muurinen, joka sai kiroilullaan jopa Juha Malisen hämilleen Veikkausliigan avaustilaisuudessa. Mutta mistä Muurisen kiroilu oikein kertoi?

– Päin helvettiähän se on mennyt.

Näin Muurinen kommentoi Helsingin IFK:n harjoituskautta. Eikä valmentajavelho olisi voinut paljon paremmin asiaansa esittää. HIFK onnistui voittamaan vain yhden pelin talvikaudella pelaamistaan harjoitus- tai Suomen Cupin otteluista. Alkaako kausi liian aikaisin HIFK:n näkökulmasta?

– Ei. Hyvä vain, että kausi alkaa. Meillä oli repaleinen alkukausi ja kesti jonkun aikaa, että saimme ringin muodostettua. Lisäksi terveystilanne oli vielä vanhalta kaudelta rasitteena, Muurinen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Tuloksista huolimatta 63-vuotias päävalmentaja istuu tuolillaan hyvin rauhallisena mutustaen voisilmäpullaansa. Vuodet ovat tuoneet kokemusta siitä, että harjoituskaudella ei pisteitä jaeta.

Muurisen mukaan IFK ei ole päässyt pelaamaan ihannekokoonpanollaan oikeastaan kertaakaan talven aikana. Nyt kuitenkin pelaajatilanne näyttää paremmalta.

– Viime maanantaina pöllähti harjoituksiin 27 tervettä kenttäpelaajaa. Voit vain kuvitella minkälainen tilanne se on. Voi olla, että kauden alkaessa meillä ei ole yhtäkään loukkaantunutta pelaajaa. Tilanne on ihan jees, jos kaikki olisivat terveitä.

Vaikka Muurisella olisivatkin kaikki pelaajat kunnossa, sillä ei vielä välttämättä kovin pitkälle pötkitä. Muurinen tiedostaa tilanteen. IFK:n taloustilanne on huono, mutta päävalmentaja haluaisi vielä vahvistuksia.

– Kaikki tietävät, että meillä harjoittelevat muun muassa Mikael Forssell ja Erfan Zeneli. Jos heistä saadaan vielä joku meille vahvistukseksi, tilanne olisi jo loistava, Muurinen toteaa.

HIFK:lla on tällä kaudella täysi työ säilyä liigassa. Harjoituskauden ottelut eivät ole mikään absoluuttinen mittari joukkueen iskukyvystä, mutta jotain ne kieltämättä kertovat. Turpaan on tullut Ykkösen joukkueilta, mukaan lukien omalta reservijoukkue Gnistanilta.

Pelaajisto on kapea, mutta keskikentälle IFK:lla on laittaa ehkä Veikkausliigan paras keskikenttäpelaaja, Mika Väyrynen. 35-vuotias Väyrynen on joukkueelleen äärettömän tärkeä palanen. Viime kaudella Väyrysen tultua tähtirintoihin, IFK:n keskikentän pelaaminen oli aivan eri tasolla kuin ennen ”Väykän” tuloa.

IFK:n kannalta karu totuus on se, että romahdus on lähes taattu, jos Väyrynen loukkaantuisi.

– Meidän on varauduttava siihen, että muiden joukkueiden lihanleikkaajat yrittävät varmasti rapata Väykän. Hän on meille todella tärkeä pelaaja, jos hän loukkaantuu, se aiheuttaa meillä murheita. Se on ihan selvä, Muurinen myöntää.

Luja joukkuehenki ja mahtavat kannattajat tulevat tälläkin kaudella olemaan IFK:n suurin voimavara. Muurinen osaa myös ottaa paineet pois joukkueen niskasta. Ei herrasmies muuten olisi avaustilaisuudessa kiroillut.

– Me pärjäämme vain joukkueena. Totta kai, kun sanon tuolla tavalla median edessä, niin haluan sillä vain paineet joukkueelta pois.

Vaikeuksia on eittämättä luvassa, joten Muurinen saattaa kauden jälkeen kiroilla jo kuin merimies.

Lue lisää Veikkausliigan ennakkopakettiin lukeutuvia juttuja tästä linkistä.