Jalkapallossa homous on yhä tabu. Naisten jalkapallossa ollaan suvaitsevaisempia, mutta ainakin miehet pitävät Englannin kentillä seksuaalisen suuntautumisensa visusti omana tietonaan, jos se vähänkään poikkeaa muista.

Englannin jalkapalloliiton (FA) puhemies Greg Clarke on huolissaan tilanteesta, mutta uskoo sen muuttuvan tulevaisuudessa uusien sukupolvien myötä.

– Yritämme vetää keskustelua heidän kanssaan, mutta jos olen täysin rehellinen, he eivät ole kovin halukkaita käymään sitä keskustelua, Clarke kertoi BBC:n mukaan.

Justin Fashanu oli ensimmäinen jalkapalloilija Englannin kentillä, joka kertoi vuonna 1990 olevansa homo. Fashanu tappoi itsensä vuonna 1998 vain 37-vuotiaana. Sen jälkeen yksikään aktiivipelaaja ei ole kertonut julkisesti olevansa homo. Aston Villan entinen keskikenttäpelaaja Thomas Hitzlsperger kertoi uransa jälkeen olevansa homo.

On jopa tilastollinen mahdottomuus, etteikö englantilaisessa jalkapallossa olisi myös homoja. Clarken mukaan he eivät kuitenkaan ole valmiita tuomaan seksuaalista suuntautumistaan julkiseksi.

– En ole vielä kohdannut yhtäkään ammattipelaajaa, joka olisi tuntenut itsensä luottavaiseksi käydäksemme yksityisen keskustelun, milloin ja missä tahansa. Olen sanonut, tulen teidän luoksenne, voimme nähdä missä tahansa, Clarke sanoi.

– Voit puhua ihmisille naisten jalkapallosta, joka on avarakatseisempi ja turvallisempi. Mutta jokin miesten jalkapallossa ei ole oikein. Jos se olisi oikein, meillä olisi näitä keskusteluja.

Clarken mukaan miesten jalkapallossa pitäisi pyrkiä samanlaiseen ilmapiiriin kuin naisten jalkapallossa. Se ei silti tapahdu hetkessä.

– 18-, 19- ja 20-vuotiailla on erilaiset asenteet kuin 58-, 59, ja 60-vuotiailla. Ja mitä tapahtuu, kun yhteiskunta muuttuu toisenlaiseksi, huono käytös jalkapallossa vähenee ja siitä tulee vähemmän hyväksyttävää. Jalkapallo johtaa yhteiskuntaa, mutta se myös seuraa yhteiskuntaa, Clarke puhui.