KOMMENTTI: Jose Mourinhon häpeällinen voitto

© Kuva: Getty Images

Manchester United selvitti itsensä Mestarien liigaan ensi kaudeksi voittamalla Eurooppa-liigan finaalissa Ajaxin 2-0. Mutta tapa, jolla voitto tuli, oli lähinnä häpeällinen.

Varmaan joku taktiikkafriikki piti ottelusta ja Unitedin pelitavasta. Se oli äärimmilleen vietyä varovaisuutta, tapa, jolla ManU:n pitäisi pelata Barcelonaa, Juventusta tai Bayern Münchenia vastaan. Mutta nyt oli vastassa Ajax.

En väheksy Ajaxia, mutta ottelun päättyessä kentällä oli joukkue, jonka keski-ikä oli 21,5 vuotta, eikä avauskaan juuri sen kokeneempi ollut, mutta oli siellä sentään 30-vuotias tanskalainen Lasse Schöne.

Varmaan joku taktiikkafriikki piti ottelusta ja Unitedin pelitavasta. Se oli äärimmilleen vietyä varovaisuutta, tapa, jolla ManU:n pitäisi pelata Barcelonaa, Juventusta tai Bayern Münchenia vastaan. Mutta nyt oli vastassa Ajax.

ManU:n avauksen keski-ikä oli 27 vuotta. Ajaxin pelaajilla oli maajoukkuekokemusta yhteensä 88 maaottelun verran, niistä Lasse Schönellä ja Bertrand Traorella kaksin 46 ottelua. Unitedin avauksen yhteenlaskettu maaottelumäärä oli 483.

Ja näistä askelemerkeistä Jose Mourinho loi vastaiskutaktiikan, missä pallonhallinnan avaimet luovutettiin täysin Ajaxille. Manchester Unitedin historian tuntien, tapa oli lähinnä häpeällinen ja pelokas. Mielessä kummittelee edelleen Alex Fergusonin aikakauden huikeita joukkueita, jotka domivnoivat pelejä ja hyökkäsivät railakkaasti ryminällä.

Myös Jose Mourinho on joskus osannut peluuttaa hyökkäysvoittoista pallonhallintapeliä, mutta iän myötä hän on tullut hysteerisen varovaiseksi. Se on näkynyt tällä kaudella Valioliigassa etenkin ennalta heikompia joukkueita vastaan, joiden kanssa Unitedilla oli suuria ongelmia; juuri niiden surkeiden tulosten vuoksi United jäi Valioliigassa kuudenneksi. Se ei hävinnyt kuin viisi ottelua, mutta tössi uskomattomat 15 tasapeliä.


Ja näistä askelemerkeistä Jose Mourinho loi vastaiskutaktiikan, missä pallonhallinnan avaimet luovutettiin täysin Ajaxille. Manchester Unitedin historian tuntien, tapa oli lähinnä häpeällinen ja pelokas.

Myönnetään, tämä oli Unitedille ja etenkin Jose Mourinholle elämän ja kuoleman peli. Tappio olisi tiennyt todennäköisesti managerin vaihtumista. Ja samalla sitä, että United olisi ollut kolmannen kauden peräkkäin ulkona Mestarien liigasta. Nyt se on siellä, mikä avaa uuden mahdollisuuden esimerkiksi pelaajahankintoja ajatellen. Antoine Griezmannin huhutaan sanoneen, että hän siirtyy kesällä Unitediin, jos joukkue selviää Mestarein liigaan.

Siitä huolimatta pelitapa Solnan finaalissa oli liki oksettavan puistattava. Täydellisen riskitön, täydellisen tylsä. Ei Manchester Unitedin kaltaisen joukkueen pitäisi edes miettiä pelaavansa Ajaxia vastaan tällä tavalla. Ja veikkaan, ettei pelaminen tuolla taktiikalla pelaajistakaan hyvältä tuntunut.

Mutta Jose Mourinho haluasi Mestarien liigan paikkansa – ja sai sen. Vaikkei totisesti kovin kunniakkaalla tavalla.

Lauri Hollo


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.