Veikkausliigan kummallinen seremonia halutaan muuttaa: ”Vähentää riskejä ylilyönteihin”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigassa on tapana, että pelaajat ja tuomarit kerääntyvät vielä ottelun jälkeen riviin pääkatsomon eteen, jossa jaetaan parhaan pelaajan palkinto ja kätellään vielä vastustajaa.

Jalkapallon pelaajayhdistys kysyi pelaajilta ja tuomareilta, kuinka toimivana he pitävät nykyistä ratkaisumallia. Selkeä kanta oli se, että kättelyt ja palkitsemiset voitaisiin hoitaa vapaammin.

– Kättelyt voisi suorittaa paljon vapaamuotoisemmin. Eli ei mitään riviin järjestäytymistä. Se on kansainvälinen tapa ja tuntuu paljon vapaammalta ja luontevammalta, SJK:n pelaaja Mehmet Hetemaj kertoi pelaajayhdistyksen nettisivuilla.

Muualla maailmassa pelaajat saavat usein vapaasti kätellä vastapuolen pelaajat. Suomessa on nähty myös pienoisia ylilyöntejä vielä ottelun jälkeisessä kättelyssä. Vapaamuotoisemmalla systeemillä voitaisiin ehkäistä myös ylilyöntien syntyminen.

– Lähtökohta on se, että toista joukkuetta harmittaa pelin jälkeen. Silloin mielestäni ottelun jälkeiset seremoniat pitäisi minimoida. Se voi johtaa pahimmassa tapauksessa varoituksiin tai jopa punaisiin kortteihin, kuten jo tänäkin vuonna on nähty, erotuomari Mattias Gestranius sanoi.

– Ajatus rivissä seisomisesta ja kättelystä on tietenkin hyvä, mutta parempi tapa olisi suorittaa se vapaamuotoisemmin. Se vähentää riskejä ylilyönteihin. Missään muualla en ole nähnyt, että toimittaisiin samalla tavalla kuin Suomessa, myös kansainvälisiä otteluita viheltänyt Gestranius jatkoi.