Helsingin IFK:n hyökkääjä Juho Mäkelä kuuluu erittäin harvinaiseen ”sakkiin”. Hän on skotlantilaisseura Heartsin ainoa pelaaja, joka on koskaan onnistunut maalinteossa Espanjan suurseuraa FC Barcelonaa vastaan.

Hearts ja Barcelona kohtasivat toisensa kesällä 2007 ystävyysottelussa Murrayfieldin stadionilla. Skottiseura hävisi ottelun 1-3, mutta tappio ei ole haalistanut Mäkelän muistoa pelistä maailman supertähtiä vastaan.

Barcan riveissä pelasivat muun muassa Ronaldinho, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Thierry Henry, Lilian Thuram, Yaya Toure ja Samuel Eto’o.

Täyteen pakatulle stadionille oli ahtautunut 57 587 kiinnostunutta silmäparia, kyseessä on yhä Heartsin kaikkien kaikkien aikojen yleisöennätys. Skotlantilaisyleisö repesi riemuun, kun Mäkelä iski kotijoukkueen 1-1-tasoitusmaalin 24. minuutilla.

– Lisäsin ottelusta kuvan sosiaaliseen mediaan heinäkuussa, tasan kymmenen vuotta sen päivän jälkeen. Se oli erityinen päivä, kun Barcelona saapui Skotlantiin – täysi stadion, pre-season, iso ystävyysottelu. Se oli iso tilaisuus myös minulle ja se on yksi urani parhaista hetkistä, kun tein maalin Murrayfieldilla, kertoo Mäkelä Edinburg Evening Newsin haastattelussa.

– Olen nähnyt vuosien aikana klippejä ottelusta useita kertoja ja saanut viestejä Heartsin kannattajilta siitä maalista. Muistan, kun valmistauduimme peliin ja meillä oli ottelua edeltävä kokoontuminen. Kävimme läpi Barcelonan kokoonpanoa ja Heartsin apuvalmentaja Stephen Frail kertoi meille joukkueesta.

– Hän sanoi hymyillen: ”Heillä on tämä numero kymmenen. En tiedä hänestä paljoakaan. Hänellä on kelvollinen pallokosketus ja hyvä vasen jalka. Se oli Ronaldinho. Sen muistan hyvin.

Juuri suomalaishyökkääjän tehtävänä oli kamppailla kentällä brassilegenda Ronaldinhoa vastaan.

– Se oli ylivoimainen tunne, kun sain kuulla, että olen avauksessa. Lähetin kotiin viestejä ja sanoin, että valmistautuisin siihen kuin mihin tahansa otteluun ja yrittäisin tehdä maalin. Muistan sen tunnelman, kun astelimme pelaajatunnelista ulos. Se oli uskomatonta. Siellä oli ilotulituksia ja lähes 60 000 ihmistä.

– Pelasin oikealla laidalla, vaikka olen pelannut urallani sillä paikalla vain harvoin. Luonnollinen pelipaikkani on hyökkääjä, mutta pelasin laiturina sinä päivänä, ja muistan, että Ronaldinho oli minua vastassa, koska hän pelasi Barcelonan vasemmalla laidalla.

Mäkelä ei ole unohtanut yhtäkään yksityiskohtaa ikimuistoisesta maalistaan.

– Saimme tilaisuuden ja minä tein tasoitusosumamme. Olen nähnyt sen klipin monta kertaa. Muistan, että juuri ennen maalia joku kannattaja juoksi kentälle ja peli piti pysäyttää. Sitten saimme vapaapotkun, jonka antoi Larry Kingston, Christophe Berra voitti pääpallon, minä otin ensimmäisellä kosketuksellani pallon haltuun ja lauoin sen toisella maaliin.

– Peli oli 1-1, se on yksi urani parhaista hetkistä, ja muistan tarkalleen, kuinka hyvältä se tuntui. Sitten Barcelona iski jälleen, ja taas asialla oli Ronaldinho. He tekivät vielä toisen maalin toisella jaksolla, ja peli päättyi 3-1.

– Me tiesimme, että se olisi kesän isoin peli. Se oli enemmän kuin ystävyysottelu, sillä se oli niin merkityksellinen peli sekä seuralle ja skotlantilaiselle jalkapallolle, kun Barcelona vietti pre-seasoninsa Skotlannissa sinä vuonna. Oli mahtavaa saada olla mukana.