Lauantaina pelataan Seinäjoella Suomen Cupin finaali, jossa kohtaavat SJK sekä HJK. Cupin finaali on ollut yleisömäärissä viime vuosina suorastaan häpeäpilkku suomalaiselle futikselle. Seinäjoella saatetaan vihdoin nähdä finaalin arvolle sopiva loppuunmyyty stadion, mutta onko se Cupin ansiota?

Syyskuinen lauantai ja pilvien takaa raottaa hento auringonsäde. Ilma on viileä kuten syksyllä on tapana. Joukkueilla on pitkä urakka takanaan. Kausi on lähestymässä loppuaan, mutta tänä lauantaina ei pelata sarjapisteistä. Tänä lauantaina pelataan jostain suuremmasta, nimittäin Suomen Cupin mestaruudesta. Pelissä on 50 000 euroa, europaikka ja kunnia.

Tämän yhdistelmän pitäisi automaattisesti sytyttää myös katsojat. Niin ei ole kuitenkaan viime vuosina käynyt. Suomen Cupin finaalista on tullut suomalaisen jalkapallon seuraajille pakkopulla keskellä kauden ratkaisuotteluita. Seuroille ja kannattajille finaali on iso ottelu, mutta suomalaiselle jalkapalloväelle yleisesti se ei ole sitä ollut.

Viime vuonna, kun samaiset seurat kohtasivat finaalissa Ratinan stadionilla Tampereella, ottelua seurasi paikan päällä vain 2000 ihmistä. Näky oli suorastaan surullinen 16 800 katsojaa vetävällä Ratinalla. 2010-luvun paras yleisömäärä nähtiin vuonna 2010, kun HJK ja TPS kohtasivat cup-finaalissa silloisella Sonera Stadiumilla (nyk. Telia 5G -Areena). Silloin katsojia oli 5137.

Se on myös koko 2000-luvun paras yleisömäärä cup-finaalissa, joka on kokenut kovan kolauksen arvostuksessaan viimeisen 20 vuoden aikana futisväen silmissä. 1990-luvun alkupuolella cup-finaali veti komeita yleisömääriä. Silloin finaali pelattiin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Olympiastadionilla.

Asetelma kunnossa

HJK haluaa tällä kaudella voitta kaiken mahdollisen Suomen kentillä. Päävalmentaja Mika Lehkosuo haluaa näyttää, että sinivalkoinen ryhmä on noussut taas Suomen huipulle. HJK on periaatteessa jo varma Veikkausliigan mestari, joten se pystyy satsaamaan täydet paukut cup-finaaliin.

SJK sen sijaan haluaa onnellisen lopun sekavalle kaudelleen, jota on sävyttänyt kolmet valmentajapotkut. Cup-finaalin voitto toisi SJK:lle myös ensi kaudeksi elintärkeitä europelejä. Mahdollisuudet europaikkaan on vielä myös Veikkausliigan puolella. Kilpailu sarjamitaleista käy kuitenkin todella tasaisena, joten cup-finaali on loppukauden osalta SJK:n tärkei ottelu.

Illuusio arvostuksesta

Ennakkolipunmyynti lauantain finaaliin on käynyt kuumana. Oma Sp Stadionille on myyty jo 4000 lippua ennakkoon. Seinäjoella pelattava finaali on myös pohjoisin cup-finaali Suomen historiassa. Aiempi pohjoisin finaali oli viime vuoden Tampereella pelattu cup-finaali. Voi hyvin olla, että lauantain finaali pelataan täydelle katsomolle. Se olisi hienoa.

Lipunmyyntiä on vauhdittanut se, että SJK pelaa kotikentällään finaalissa, eikä haittaa ole siitäkään, että SJK Akatemia pelasi jo aiemmin Regions cupin finaalissa KaaPoa vastaan. Oman kylän poikien otteet kiinnostavat ja hyvä niin.

Palloliitto on pyrkinyt uudistamaan Suomen Cupia, ja tänä vuonna nähtiin uusiutunut järjestelmä, johon kuului talvella pelattu lohkovaihe. Uudistus on jakanut mielipiteet laidasta laitaan, eikä se ole ainakaan saanut kasvatettua cupin arvostusta alasarjaseurojen silmissä. Ensi kaudeksi Cupiin osallistuneiden seurojen määrä laski pohjalukemiin.

Toivoa sopii, että Seinäjoella pelattava finaali olisi käännös siihen, että Suomen Cup ja ennen kaikkea cupin finaali saisi ansaitsemansa arvostuksensa takaisin. Arvostus pitää silti ansaita.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Seinäjoella on onnistuttu finaalin markkinoinnissa. Tyly fakta on kuitenkin se, että jos Seinäjoella kohtaisivat finaalissa HJK sekä esimerkiksi FC Inter, lipunmyynti ei olisi ollut näin vilkasta.

Ikävästi näyttää siltä, että Seinäjoen cup-huuma perustuu illuusioon. Palloliitossa voidaan tänä vuonna tyytyväisenä seurata cup-finaalin hienoa tunnelmaa, kun lehterit ovat täynnä. Kupla saattaa puhjeta kuitenkin jo ensi vuonna.

Cup-finaalin pitäisi olla Suomessa Stadin derbyyn verrattava ottelu, jonka merkitys olisi suuri koko suomalaiselle jalkapalloväelle. Nyt se on suuri ottelu vain siksi, että SJK pelaa finaalissa ja finaali pelataan SJK:n kotistadionilla.