Miksi naisten Suomen Cupia ei pelata vuonna 2018? – Palloliiton kilpailupäällikkö vastaa

© Kuva: Juha Tamminen

Palloliitto tiedotti torstaina, että naisten Suomen Cupia ei pelata vuonna 2018. Päätös herätti varsinkin sosiaalisessa mediassa hieman ihmetystä. Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström kertoi päätökseen johtaneet syyt SuomiFutis-sivustolle.

Naisten Suomen Cup jää pelaamatta vuonna 2018, koska naisissa siirrytään samanlaiseen cup-järjestelmään kuin miehissä. Siirtymisen myötä naisten cupissa tulee välivuosi.

– Tässä olisi tullut hirveä kiire pelata naisten cup ikään kuin alta pois, koska jo ensi elokuussa (vuonna 2018) alkaa uusi Suomen Cup, Lundström kertoi puhelimitse.

Toisin sanoen vuoden 2018 elokuussa alkaa naisten osalta vuoden 2019 Suomen Cup. Lundströmin mukaan kilpailukalenterista ei löytynyt tarpeeksi tilaa vuoden 2018 Suomen Cupille.

Miesten puolella vuonna 2016 ratkottiin cup-mestari, vaikka samalla siirryttiin uuteen malliin. Vuoden 2017 Suomen Cup oli jo ehtinyt alkaa ennen kuin SJK kruunattiin mestariksi vuonna 2016.

– Siinä oli erona se, että pääsarjajoukkueet ja Ykkösen joukkueet eivät joutuneet syksyllä (2016) pelaamaan, vaan he pääsivät suoraan (vuoden 2017) cupin lohkovaiheeseen. Miesten kalenterissa oli tilaa tälle järjestelylle, kun taas naisilla ei oikein ole tilaa, Lundström sanoi.

Syy naisten cupin uudistamiselle oli osallistujamäärässä.

– Osallistujamäärät ovat pudonneet. Jos olisimme yrittäneet kituvaa kilpailua saada mahdutettua alkukauteen niin luulen, että osallistujia olisi ollut vielä vähemmän. Nyt lähdetään puhtaalta pöydältä. Saamme ison kilpailun ja markkinoimme sitä niin, että Ykkösen ja Kakkosen joukkueet todella tulisivat mukaan, Lundström perusteli uudistusta.

HJK kruunattiin miesten puolella vuoden 2017 Suomen Cupin mestariksi syyskuussa. Uudistettu malli sai paljon kritiikkiä ja osallistujamäärä laski. Lasku jatkui osallistujamäärässä myös vuoden 2018 Suomen Cupiin, johon lähti mukaan ennätyksellisen vähän seuroja. Vuoden 2018 Suomen cupiin osallistui vain 52 seuraa.

– Miesten puolelta saimme kokemuksen pikaisesti läpivedetystä cupista, jonka pohjalta emme halunneet tehdä samaa naisten kanssa. Näimme, ettei se toiminut riittävän hyvin.

Päätös uudistetusta naisten cupista tehtiin yhdessä Naisten liigan kanssa. Ykkösen ja Kakkosen seuroja ei asiassa kuultu. Lundströmin mukaan siihen oli pätevä syy.

– Heiltä (Ykkösen ja Kakkosen seuroilta) ei kysytty sen takia, että heillä on ollut niin huonot osallistumisprosentit viimeisen kahden vuoden ajan. Naisten liiga ja seurat olivat tämän uudistetun cupin tukena. Naisten liigan seurat ovat olleet hyvin vahvasti mukana kehittämässä tätä, Lundström kertoi.

Vuoden 2017 Suomen Cupin voittajaksi selvisi myös naisten puolella HJK. Naisten Suomen Cupia on pelattu vuodesta 1981 ja vuosi 2018 on ensimmäinen kerta, kun voittajaa ei ratkaista.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


EL CLÁSICO – 50€ LISÄVOITTO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Aktivoi 100% talletusbonus ja talleta vähintään 20€.
3. Lyö 1€ ennakkoveto Barcelonan tai Real Madridin 1×2-voitosta.

Saat joukkueesi voittaessa 50€ lisävoiton!