Vanha sananlasku ”hyvää ei saa halvalla” voi monessa tapauksessa olla totta. Näin ei kuitenkaan aina ole ja se käy ilmi muun muassa FourFourTwon listasta, jossa esitellään jalkapallohistorian kymmenen parasta ilmaishankintaa.

Listalle ei ole kelpuutettu seurojen omia kasvatteja, vaikka heistäkään ei ole siirtokorvausta maksettu. Pelaajat eivät myöskään ole listalla paremmuusjärjestyksessä.

1. Robert Lewandowski

Borussia Dortmundista Bayern Müncheniin, 2014

Dortmund hylkäsi Bayern Münchenin tarjouksen puolalaishyökkääjästään kesällä 2013. Tuolloin he tiesivät, että on todennäköistä, että pelaaja vaihtaa maisemaa ilmaiseksi 12 kuukauden päästä. Näin kävikin ja jälki on ollut vakuuttavaa: 166 ottelua, 128 maalia ja 31 maalisyöttöä.

2. Jay-Jay Okocha

PSG:stä Boltoniin, 2002

Sam Allardyce onnistui 2000-luvun alussa kaappaamaan Reebok Stadionille monia nimekkäitä ulkomaalaispelaajia kuten Fernando Hierron, Ivan Campon ja Youri Djorkaeffin. Kaikista kovimman suosion joukkueen kannattajissa saavutti kuitenkin nigerialainen Okocha.

3. Esteban Cambiasso

Real Madridista Interiin, 2004

Cambiasso pelasi viimeisellä kaudellaan Madridissa vain yhdeksässä sarjaottelussa. Italiaan siirryttyään hän nousi avainpelaajaksi Roberto Mancinin alaisuudessa ja voitti Interissä yhteensä 11 pokaalia, joiden joukossa on muun muassa viisi Serie A:n mestaruutta ja yksi Mestarien liigan voitto.

4. Sol Campbell

Tottenhamista Arsenaliin, 2001

Campbellin siirto Tottenhamista Arsenaliin herätti vahvoja tunteita sekä miehen entisessä että uudessa seurassaan. Pohjois-Lontoon seurojen välit eivät koskaan ole olleet lämpimimmät mahdolliset. Campbell esiintyi kuitenkin Arsenalissa fantastisesti, joten he unohtivat pian hänen Spurs-taustansa. Tottenham-kannattajat puolestaan eivät unohtaneet hänen siirtoaan. Toppari oli isossa roolissa muun muassa Arsenalin voitettua Valioliigan mestaruuden häviämättä otteluakaan.

5. Steve McManaman

Liverpoolista Real Madridiin, 1999

Useat epäilivät, että McManaman teki virheen vaihtaessaan Liverpoolin Real Madridiin. Epäilijöiden joukossa kerrotaan olleen muun muassa hyökkääjälegenda Raúl, mutta Englannin maajoukkuemies osoitti arvonsa pian. Hän pääsi juhlimaan seuran paidassa kahdesti sekä Mestarien liigan että La Ligan voittoa.

6. Roberto Baggio

AC Milanista Bolognaan 1997

Useiden mielestä Baggion ura oli tuolloin jo laskussa. Tätä mieltä oli muun muassa Parmaa valmentanut Carlo Ancelotti, joka esti Baggion siirron seuraansa. Lopulta hän päätyi putoamiskamppailuun tuomittuun Bolognaan. Kausi oli menestys seuralta ja Baggiolta. Osittain Italian maajoukkuelegendan 22 maalin ansiosta he sijoittuivat kaikkien yllätykseksi jopa 8. sijalle. Hyvät näytöt avasivat Baggiolle myös paikan vuoden 1998 MM-kisajoukkueeseen.

7. Paul Pogba

Manchester Unitedista Juventukseen, 2012

Jos siirron hyvyys mitattaisiin puhtaasti taloudellisin mittarein, olisi kyseinen siirto kaikkien aikojen paras. Juventus hankki lupaavan nuorukaisen Old Traffordilta ilmaiseksi, kehitti hänestä yhden maailman parhaista keskikenttäpelaajista ja myi hänet maailmanennätyssummalla takaisin Manchesteriin. Pogba juhli jokaisella kaudellaan Italiassa vähintään Serie A:n mestaruutta.

8. Miroslav Klose

Bayern Münchenista Lazioon, 2011

Jokainen joka on katsonut jalkapallon MM-kisoja 2000-luvulla, tietää Klosen viimeistelytaidot. Siitä huolimatta monet epäilivät, ettei kokenut hyökkääjä olisi enää parhaimmillaan. Kaiken oleellisen Klosen teoista Roomassa kertoo se, että kun hän lopetti uransa, oli hän noussut jaetulle kärkipaikalle Lazion seurahistorian ulkomaalaisten pelaajien maalitilaston jaetulla kärkipaikalle.

9. Andrea Pirlo

AC Milanista Juventukseen, 2011

Pirlo oli viettänyt tasan kymmenen vuotta AC Milanissa, kun hän siirtyi joukkueen suurimpiin vihollisiin lukeutuvan Juventuksen riveihin. Noihin aikoihin alkoi AC Milanin alamäki ja myös Juventuksen dominointi Serie A:ssa. Pirlon siirron jälkeen joukkue on voittanut tähän kauteen asti jokaisen Italian mestaruuden. Toki Pirlo ei ollut enää mukana joukkueen viimeisimmissä mestaruuksissa.

10. Zlatan Ibrahimovic

Ruotsalaishyökkääjä nousi heti ensimmäisellä kaudellaan Old Traffordin suosikkipelaajien joukkoon. Ennen vakavaa loukkaantumistaan Zlatan teki 28 maalia Manchester Unitedille ja ansaitsi myös jatkosopimuksen joukkueen kanssa.