Historiallinen sopimus allekirjoitettu – Norja sitoutui yhtäläisiin palkkioihin mies- ja naispelaajille

© Kuva: Getty Images
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HIFK - SJK overilla!

Norjan jalkapallomaajoukkueiden kapteenit Stefan Johansen ja Maren Mjelde allekirjoittivat keskiviikkona Lontoossa historiallisen sopimuksen. Sopimuksessa taataan sekä miesten että naisten maajoukkueen pelaajille yhtä suuret palkkiot maajoukkue-edustuksista.

Tasa-arvoasiat urheilussa ovat olleet viime aikoina selvästi aiempaa enemmän tapetilla, ja naisurheilijoiden selvästi huonommat korvaukset ovat puhuttaneet myös Suomessa. Yle julkisti tällä viikolla selvityksen, jonka mukaan naisen euro on urheilussa vain 3 senttiä.

Muun muassa Tanskassa ja Ruotsissa naisten maajoukkueet ovat puolestaan lakkoilleet riittämättömien korvaustensa takia. Lakkomielialaa on esiintynyt myös ainakin USA:ssa ja Irlannissa.

Norjalaisten laatima tasa-arvoinen palkkiosopimus on tiettävästi ensimmäinen laatuaan jalkapalloilun parissa, ja epäilemättä äärimmäisen harvinainen muussakin urheilussa – ellei jopa ainoa laatuaan.

Uudessa sopimuksessa Norjan jalkapalloliitto maksaa naisten maajoukkueelle vuonna 2018 256 000 euroa aiempaa enemmän. Näin molemmat maajoukkueet saavat jatkossa palkkioina ensi vuonna 614 000 euroa.

– Olen ylpeä siitä, että olen norjalainen jalkapalloilija, naisten maajoukkueen kapteeni Maren Mjelde kommentoi Norjan jalkapalloliiton tiedotteessa CNN:n mukaan.

– On todella positiivista, että Norja on tässä asiassa pioneeri. Samaan aikaan tämä on tunnustus naisten jalkapalloilulle ylipäätään. On mahtavaa nähdä, miten paljon tämä merkitsee pelaajille ja kuinka valtavasti kansainvälistä huomiota asia on saanut, jalkapalloliiton pääsihteeri Pål Bjerketvedt jatkoi.

Norjan naisten maajoukkue on voittanut kaksi euroopanmestaruutta sekä MM-kultaa vuonna 1995. Tämän vuoden EM-kisoissa Norja jäi alkulohkoon. Norjan miehet on nähty arvoturnauksessa viimeksi vuonna 2000.

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HIFK - SJK overilla!